Guvernul vrea sa accizeze tuica si rachiurile din fructe facute pentru consumul propriu, exceptate acum de la plata accizelor in limita a 300 de litri. Incepand de la 1 iulie, tuica va fi taxata cu 1,375 euro pe litru, pentru o cantitate de maxim
Guvernul vrea sa accizeze tuica si rachiurile din fructe facute pentru consumul propriu, exceptate acum de la plata accizelor in limita a 300 de litri.

Incepand de la 1 iulie, tuica va fi taxata cu 1,375 euro pe litru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri, conform unui proiect al Ministerului Finantelor de modificare si completare a capitolului din Codul Fiscal referitor la accizele armonizate.
BAUTURI. Acciza la alcoolul etilic va creste cu 18% de la 1 iulie. In prezent, nivelul este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro/ hectolitru alcool pur. Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hl alcool pur/an, valoarea accizei va fi de 275 euro/ hectolitru alcool pur.
TUTUN. Si acciza la tigari va creste cu 25% tot de la 1 iulie. Acciza va fi calculata pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, egala cu suma incasata din acciza pentru categoria de pret cea mai bine vanduta, se arata in proiectul elaborat de Ministerul de Finante. In prezent, acciza se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1.000 de tigarete, la care se adauga 30% din pretul maximal de vanzare, dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete. De la 1 iulie, taxa de 9,10 euro va fi majorata la 11,47 euro pentru 1.000 de tigarete, dar va fi redusa cu un punct procentual la 29%, cota aplicata la pretul maximum de vanzare. (Daniela Ivan)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.