Peste zece mii de credinciosi au intesat, ieri, dis-de-dimineata, Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, pentru a ocupa un loc cat mai bun din care sa poata urmari ceremonia de ridicare la rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresu

Peste zece mii de credinciosi au intesat, ieri, dis-de-dimineata, Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, pentru a ocupa un loc cat mai bun din care sa poata urmari ceremonia de ridicare la rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei
si Maramuresului a IPS
Bartolomeu Anania.

Arhiepiscopul Bartolomeu Anania a fost ridicat in rang, ieri, de Buna Vestire, de catre Patriarhul Teoctist. Liturghia a fost tinuta sub cerul liber ierarhii dorind astfel sa incurajeze enoriasii sa participe la slujba. Iar acestia nu s-au sfiit sa se adune cu miile, de prin toate colturile Transilvaniei, lucru care se putea observa cu usurinta pentru ca multi dintre ardeleni au venit invesmantati in port popular, cu opinci, ii, pieptar si alte podoabe pastrate cu grija.
SURPRIZA PENTRU ENORIASI. Pe tot parcursul zilei de ieri, oamenii au putu vedea in Catedrala mitropolitana, Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. Sfantul odor nu a fost scos din Manastirea Nicula, unde salasluieste de cateva sute de ani, decat de doua ori, iar sarbatoarea Bunei Vestiri din acest an a fost una dintre aceste doua ocazii. Traditia spune ca icoana pictata de mesterul Luca din Iclod a lacrimat timp de mai multe zile in 1694, astfel ca oamenii i-au atribuit puteri miraculoase.
In predica sa Parintele Patriarh a subliniat faptul ca Transilvania s-a intregit cu cea de-a doua mitropolie si a indemnat la gasirea caii unitatii, a sinceritatii si a bi-nelui, ""pentru ca Europa sa vada in Romania o pilda de pastrare a valorilor credintei stramosesti"".
La ceremonie au fost invitate atat personalitati religioase, printre care si membri Sinodului BOR, dar si reprezentanti ai autoritatii laice din cele opt judete care sunt acum pastorite acum de nou infiintata Mitropolie a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
VREDNIC ESTE? La finalul Sfintei Liturghii, Bartolomeu Anania a fost invesmantat cu mantia si insemnele mitropolitane, iar Patriarhul Teoctist s-a adresat multimii cu intrebarea ""Vrednic este?"", iar multimea a raspuns: ""Vrednic"".
Presedintele Traian Basescu a participat si el la ceremonialul de la Cluj, iar la finalul slujbei a fost poftit de Patriarh sa urce pe scena. ""Au fost discutii ca ar fi o fragmentare a Biserici Ortodoxe aparitia acestei noi mitropolii. Este gresit"", considera Basescu.

Personalitate - Penitenciare si munca silnica

IPS Bartolomeu Anania s-a nascut la 18 martie 1921, in comuna Glavile, judetul Valcea, la botez primind numele de Valeriu. Studii: Scoala primara in localitatea natala, Seminarul ""Central"" - Bucuresti (1933-1941), Bacalaureat la Liceul ""Mihai Viteazul"" - Bucuresti (1943), Facultatea de Medicina si Conservatorul de Muzica din Cluj (1944-1946), Facultatea de Teologie, Bucuresti, Academiile Teologice din Cluj si Sibiu (licentiat la Sibiu in 1948).Tuns in monahism la Manastirea ""Antim"" - Bucuresti (1942), cand a primit numele de calugarie Bartolomeu. Hirotonit ierodiacon (1942), apoi staret la Manasti-rea Toplita (1947), intendent al palatului patriarhal (1948-1949), inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc (1949-1950) s.a. In 1958 e condamnat politic la douazeci de ani de munca silnica. Trece prin penitenciarele Jilava, Pitesti, Aiud, unde ii cunoaste pe Petre Tutea si pe Petre Pandrea. Este eliberat in 1964 prin decret general de gratiere. Intre 1965 si 1976 a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada. In 1967 a fost hirotonit ieromonah. A tinut conferinte in Detroit, Chicago, Windsor, Honolulu. A facut parte din mai multe delegatii ale BOR peste hotare. In 1982 s-a retras la Manastirea Varatec, unde a lucrat la revizuirea traducerii in limba romana a Sfintei Scripturi. In 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, apoi a fost hirotonit arhiereu si instalat in Catedrala arhiepiscopala din Cluj-Napoca. In
urma hotararii Sfantului Sinod de la
4 noiembrie 2005 de reorganizare a Mitropoliei Ardealului prin infiintarea unei noi mitropolii la Cluj, Anania
a fost ridicat la rangul de mitropolit
la 2 martie 2006. (R.R.)

Teolog, dramaturg, poet

Scriitor, traducator, membru titular al Uniunii Scriitorilor. A debutat in dramaturgie la 17 ani cu scenariul radiofonic ""Jocul fulgilor"". In 1939, cu sprijinul lui Nicolae Iorga, i se joaca piesa ""La furcarie"" pe scena Teatrului Ligii Culturale.
In 1982 a obtinut premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania. Dintre premii si distinctii: diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura
si Istorie din Brazilia (2000); medalia jubiliara ""Mihai Eminescu"" si Ordinul
National pentru Merit in gradul de Mare Cruce (2000); Crucea Patriarhala-Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, si altele.

""Un an in plus inseamna un dar de la Dumnezeu (...), orice zi in plus este un dar. (...) Sunt un om foarte ocupat, eu lucrez intre 10 si 14 ore pe zi si nu am timp sa-mi dau seama cand trece timpul. Am acum acelasi ritm ca si in tinerete. Sanatatea este inca buna, ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta (...). Cred ca, daca as mai trai o data, sa o iau de la capat, cartile mele ar trebui sa mai fie scrise o data. (...) Sunt multumit ca, in mare, am putut sa fac ceea ce Dumnezeu m-a ajutat sa fac si pe taram bisericesc, si pe taram cultural. Datoria si nimic mai mult."" -
(Dintr-un interviu acordat Jurnalului National
de IPS Bartolomeu Anania in martie 2005)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.