Aproximativ 37 de milioane de alegatori ucraineni sunt chemati maine la urne, in cadrul alegerilor legislative care vor reprezenta primul test electoral pentru puterea pro-occidentala instalata la Kiev, in decembrie 2004, dupa Revolutia portocalie. S
Aproximativ 37 de milioane de alegatori ucraineni sunt chemati maine la urne, in cadrul alegerilor legislative care vor reprezenta primul test electoral pentru puterea pro-occidentala instalata la Kiev, in decembrie 2004, dupa Revolutia portocalie. Scrutinul, prin care vor fi desemnati cei 450 de deputati ai Radei Supreme (parlamentul unicameral al Ucrainei) va decide daca "echipa portocalie" a lui Victor Iuscenko isi va consolida puterea, sau daca va fi nevoita sa faca anumite concesii adversarilor politici. Rusia urmareste cu interes aceste alegeri, in speranta unei posibile reveniri a Ucrainei in sfera sa de influenta. Scrutinul este monitorizat cu atentie si de SUA, si Europa, care asteapta o noua confirmare a faptului ca Ucraina nu va face cale intoarsa din drumul pro-occidental ales in 2004.
Ianukovici il devanseaza pe Iuscenko
La aproape un an si jumatate de la Revolutia portocalie, care l-a propulsat la sefia tarii pe pro-occidentalul Victor Iuscenko, popularitatea de care se bucura acesta in randul ucrainenilor s-a redus simtitor, lasand loc deceptiei. Cauzata, in mare masura, de lipsa reformelor promise de echipa portocalie, de incetinirea cresterii economice si, nu in ultimul rand, de scandalurile in care au fost implicati reprezentantii noului regim de la Kiev. Toate aceste esecuri ale puterii au sporit insa sansele opozitiei. Asa se face ca Partidul Regiunilor, al fostului rival al lui Iuscenko, Viktor Ianukovici, se afla pe primul loc in sondaje, cu aproape 30% din intentiile de vot, in timp ce partidul prezidential Ucraina Noastra este cotat cu 20 de procente, iar 17% s-au pronuntat pentru blocul creat de fostul premier Iulia Timosenko. Aceasta tendinta este periculoasa pentru actuala putere, deoarece viitorul Parlament, cu un mandat de cinci ani, va putea impune formarea guvernului, ca urmare a unei reforme constitutionale intrate recent in vigoare, noteaza Mediafax. Se pare insa ca nici o forta politica nu va avea capacitatea de a obtine majoriatea necesara, caz in care invingatorii se vor vedea nevoiti sa formeze o coalitie guvernamentala. Cele trei variante indicate de analisti sunt - refacerea "taberei portocalii", cu Ucraina Noastra, Blocul Timosenko si socialisti, situatie in care politica prooccidentala va fi continuata; crearea unei coalitii antiprezidentiale in jurul Partidului Regiunilor, ceea ce ar putea afecta apropierea de Occident si integrarea Ucrainei in NATO; o alianta intre fostii rivali, Partidul Regiunilor si Ucraina Noastra, cel mai probabil scenariu, care ar permite continuarea politicii proeuropene, dar ar incetini apropierea de NATO. Observatorii occidentali au avut aprecieri pozitive, pana in prezent, pentru modul de desfasurare a campaniei electorale din Ucraina, unde ultimul scrutin prezidential a fost marcat de fraude masive. Opozitia a avertizat asupra riscului comiterii de fraude, aducand in discutie amenintarea unei noi revolutii, posibilitate exclusa, insa, de analisti.
Rusia sta in banca ei
Potrivit Mediafax, Rusia a evitat implicarea publica in campania electorala din Ucraina, dovedind prudenta dupa infrangerea suferita de Ianukovici, candidatul sustinut de Kremlin la alegerile din 2004. Daca atunci presedintele rus, Vladimir Putin, l-a sustinut in mod public pe candidatul prorus Viktor Ianukovici, acum liderul de la Kremlin s-a abtinut de la orice fel de actiuni, afisand o atitudine pragmatica in contactele cu omologul sau ucrainean, prooccidentalul Viktor Iuscenko. "Este evident ca fortele proruse sunt bine vazute la Moscova, iar Partidul Regiunilor, condus de Ianukovici, are un acord de parteneriat cu partidul pro-Kremlin Rusia Unita. Dar, la nivel public, Rusia nu mai intervine in campania ucraineana", afirma Fedor Lukianov, redactor-sef al revistei Rusia in politica globala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.