Presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Tanczos Barna, a fost injunghiat, joi seara, in biroul sau din Bucuresti, de la se-
diul ADS, de ieseanul Alecu Chitaru. Agresorul l-a injunghiat cu un cutit de aproximativ 20 de centimetri deoa

Presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Tanczos Barna, a fost injunghiat, joi seara, in biroul sau din Bucuresti, de la se-
diul ADS, de ieseanul Alecu Chitaru. Agresorul l-a injunghiat cu un cutit de aproximativ 20 de centimetri deoarece era nemultumit de modul in care i-a fost solutionata o cerere adresata institutiei. Barna Tanczos a fost internat imediat la Sectia de chirurgie toracica a Spitalului Universitar si se afla in afara oricarui pericol, organele vitale nefiindu-i afectate.
Deoarece sangera putin, ieri dimineata, medicii de la Spitalul Clinic Universitar au facut o interventi chirurgicala pentru a-i introduce pacientului un tub de drenaj, pentru ca i-a fost atinsa pleura si acumula lichid si sange.
In prezent starea lui Barna Tanczos este stabila, echilibrat hemodinamic fiind supus si unei investigatii la computerul tomograf. Refacerea sa presupune ramanerea in spital pentru cateva zile.

Marko Bela, de doua ori in vizita la spital,la preSedintele ADS
Presedintele UDMR, Marko Bela, declara, ieri, la Spitalul Clinic Universitar, unde s-a aflat pentru a doua oara in vizita la Barna Tanczos, ca nu trebuie ca demnitarul sa fie pazit pentru a fi in siguranta. Presedintele UDMR a parasit spitalul la cateva minute dupa sosire, intrucat Barna Tanczos se afla inca in sala de operatii. La iesire, Marko Bela a spus ca "Trebuie sa traim intr-o tara in care demnitarul nu trebuie pazit pentru a fi in siguranta. Deocamdata nu este asa", exprimandu-si regretul pentru ceea ce s-a intamplat cu colegul sau. El considera ca cei abilitati trebuie sa adopte masurile necesare, astfel incat climatul din Romania sa fie unul de siguranta, atat pentru cetateni cat si pentru demnitari.
Marko Bela a aratat ca Barna Tanczos este un coleg foarte valoros, din tanara generatie, care a facut fata foarte bine functiei cu care a fost investit.

Atacatorul este arestat Si va fi judecat
Agresorul s-a predat, ulterior, organelor de politie venite imediat la locul incidentului iar o comisie a fost constituita pentru anchetarea acestui caz. El se afla in arestul politiei, retinut pentru 24 de ore si este cercetat pentru tentativa de omor calificat, riscand o pedeapsa cuprinsa intre 7-12 ani de inchisoare. Adus la Tribunal incatusat, a declarat ca nu a avut nimic personal cu Barna Tanczos si ca ce s-a intamplat a fost din cauza "unei explozii a enervarii si supararii". Cercetarile sunt continuate de catre Serviciul Omoruri si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor in care s-a comis fapta. Tribunalul Bucuresti a judecat, ieri, cererea procurorilor privind emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Alecu Chitaru, acuzat ca a incercat sa-l omoare joi seara pe presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Barna Tanczos.
Alecu Chitaru, in varsta de 54 de ani, s-a stabilit intr-o vila de la marginea Iasiului, in urma cu 3 ani. El este un fals miliardar care se erijeaza in reprezentant al localnicilor din comuna Cotnari. In 2003, acesta s-a declarat mai intai miliardar, ca un prosper om de afaceri, specializat in constructii si a anuntat ca vrea sa candideze la Presedintia Romaniei. Nu a mai facut acest lucru, dar a candidat, in schimb, la functia de primar al comunei Cotnari. De-a lungul anilor, Alecu Chitaru a instigat de mai multe ori localnicii din comuna Cotnari la diverse actiuni de protest si la ignorarea legislatiei. Prin aceste metode, Chitaru incerca sa determine autoritatile sa restituie 147,25 ha de teren aflate in prezent in arenda societatii viticole Cotnari SA. Ca administrator al firmei SC Pantera Neagra SRL a incercat sa incheie contracte de arenda cu taranii, prin care acestia ii cedau terenurile pe o perioada de mai multi ani, adevaratii proprietari urmand sa primeasca, in schimb, doar un procent din eventualul profit al acestei societati comerciale. Drept urmare, in 2003, un grup de 50 de localnici din satul Bals, instigati de Chitaru, au blocat DE 583. In 2004, satenii au fortat intrarea pe terenul Statiunii de Cercetari Pomicole. In 2005, taranii din Bals au blocat drumul spre Targu Frumos, solicitand punerea in posesie pe o suprafata de 145 ha de vita de vie din cadrul societatii vini-viticole Cotnari SA. Tot in 2005, prefectul, subprefectul si deputatul liberal Relu Fenechiu au primit de la Chitaru trei coroane morturare, pe care erau inscrise amenintari cu moartea.

Autoritatile ieSene in alerta, dupa atacul asupra directorului ADS
Autoritatile iesene au luat masuri de securitate suplimentare, dupa ce ieseanul Alecu Chitaru a injunghiat, joi seara, presedintele ADS.
Prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, a solicitat jandarmilor care asigura paza Palatului Administrativ sa fie mult mai vigilenti. Pentru a fi siguri ca episodul petrecut, joi seara, in biroul presedintelui ADS nu se va mai intampla si in alta parte, Prisacaru a schimbat, ieri dimineata, parolele la interfoanele din Consiliul Judetean si Institutia Prefecturii.
Angajatii celor doua institutii administrative sunt insa nemultumite, pentru ca nu isi mai pot parasi birourile, deoarece, singurele persoane care stiu codul sunt prefectul si subprefectii judetului.
Contractul incheiat de ADS cu compania de paza va fi reziliat
Vicepresedinte ADS, Adrian Viorel Stan, a anuntat, ieri, ca va rezilia contractul incheiat cu compania de paza SC Sicuro Invest SRL, in urma atacului petrecut joi seara, in incinta institutiei, asupra presedintelui Agentiei. In contractul incheiat cu firma de paza se prevedea existenta a trei paznici in intreaga cladire din strada Stirbei Voda nr. 43, sectorul 1, unde alaturi de ADS se mai afla si sediul Agentiei Sapard. Contractul cu firma de paza era in valoare de 100 milioane lei vechi pe luna, acesta fiind incheiat in baza unei licitatii organizate in urma cu trei ani-patru ani.

Se vor deschide anchete in cazul Chitaru
Autoritatile iesene vor demara anchete pentru a stabili cine se afla in "spatele" lui Alecu Chitaru. Considerand ca Alecu Chitaru este "un miliardar de carton", prefectul judetului, Radu Prisacaru, vrea sa deschida o ancheta pentru a afla cine este finantatorul acestuia.
Acesta adeclarat ca "din cate stim, Chitaru nu mai are bani de peste un an. Credem ca exista, insa, un finantator al acestuia" dar si ca detine informatii sigure despre acest lucru.
Deocamdata, afirma prefectul Prisacaru, acestea nu vor fi facute publice pana la confirmarea veridicitatii. Aceleasi declaratii au fost date si de deputatul liberal Relu Fenechiu, presedintele filialei Iasi.
Ca si prefectul, liberalul a evitat sa faca public un nume, insa a precizat ca Alecu Chitaru este sustinut de "persoane si societati".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.