Politia speciala belarusa a descins, in noaptea de joi spre vineri, in Piata Octombrie din Minsk, unde contestatarii realegerii lui Aleksandr Lukasenko in functia de presedinte manifestau inca de lunea trecuta. Oamenii de ordine au evacuat campusul,
Politia speciala belarusa a descins, in noaptea de joi spre vineri, in Piata Octombrie din Minsk, unde contestatarii realegerii lui Aleksandr Lukasenko in functia de presedinte manifestau inca de lunea trecuta. Oamenii de ordine au evacuat campusul, construit dupa modelul "Revolutiei portocalii" din Ucraina, si au operat arestari in masa, inainte de a trece cu buldozerul peste corturi. Operatiunea-fulger a inceput in jurul orei locale 03:00, angrenand aproximativ 100 de politisti si aproximativ 20 de vehicule ale fortelor speciale. Un diplomat polonez, Mariusz Maszkewicz, fost ambasador la Minsk, s-a aflat printre persoanele interpelate in Piata Octombrie, a informat Consulatul polonez din capitala belarusa. "Nu ne-au dat nici o informatie. Nu ne lasa sa-l vedem. Este o incalcare a conventiilor de la Geneva", a afirmat consulul polonez la Minsk, Krzysztof Swiderek, in fata inchisorii din capitala belarusa, unde au fost dusi manifestantii arestati in piata.
Liderul opozitiei belaruse, Aleksandr Milinkevici, a declarat, ieri dimineata, ca mentine apelul pentru organizarea, astazi, in capitala belarusa, a unei manifestatii de amploare. SUA si-au exprimat preocuparea fata de reprimarea brutala a manifestatiei de la Minsk, si au condamnat orice initiativa a regimului Lukasenko de a contracara o actiune publica pasnica. De asemenea, presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul belgian de externe Kaerl De Gucht, si presedintia austriaca a UE au cerut, ieri, autoritatilor belaruse, stoparea imediata a persecutiilor la adresa opozantilor si eliberarea persoanelor arestate.
Liderii UE au decis, ieri, impunerea unor noi sanctiuni impotriva regimului Lukasenko. Natura sanctiunilor va fi decisa ulterior. Pe de alta parte, seful diplomatiei moscovite, Serghei Lavrov, a acuzat OSCE de a fi jucat "un rol de instigator" in tensiunile electorale din Belarus prin atitudinea partinitoare pe care ar fi manifestat-o inaintea scrutinului. Lavrov a apreciat ca interventia fortelor de ordine din Belarus impotriva protestatarilor de la Minsk nu este mai grava decat violentele inregistrate, in ultimele zile, in Franta. El si-a exprimat convingerea ca "manifestatiile de acest fel au putine sanse sa schimbe ceva". "Acesti oameni au petrecut mai multe zile in piata, dar nu s-a inteles ce sperau", a adaugat ministrul rus. Seful diplomatiei ruse a insistat asupra faptului ca evacuarea manifestantilor de la Minsk s-a desfasurat cu respectarea legii, iar manifestatia nu avea autorizatie de desfasurare. Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, s-a pronuntat impotriva unei izolari internationale a Belarus, desi occidentalii au considerat ca alegerile s-au desfasurat in mod nedemocratic. Trebuie reamintit ca Iuscenko, un prooccidental, a fost adus la putere dupa "Revolutia portocalie" de la finele lui 2004, organizata impotriva unor alegeri prezidentiale frauduloase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.