Desi activitatea sa a fost apreciata drept cea mai buna din ultimii ani, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) are probleme legate de lipsa banilor, a spatiului si a personalului calificat, a afirmat, ieri, directorul general interimar al A
Desi activitatea sa a fost apreciata drept cea mai buna din ultimii ani, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) are probleme legate de lipsa banilor, a spatiului si a personalului calificat, a afirmat, ieri, directorul general interimar al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Alexandru Serban.
Sistemul ANP are o situatie economico-financiara deosebit de dificila: exista restante la achitarea catre angajati a sumelor pentru uniforme, unele plati salariale au fost sistate, iar unele servicii prestate de furnizori nu au fost achitate.
El a precizat, in cadrul conferintei de presa ocazionata de prezentarea bilantului pe anul trecut, ca s-a ajuns in aceasta situatie in principal pentru ca bugetele de venituri si cheltuieli nu au fost fundamentate riguros, dar si din cauza lipsei de implicare a Directiei Financiare din Ministerul Justitiei in coordonarea si controlul unitatilor subordonate si a lipsei unui management economic adecvat. Aceasta situatie a fost evidentiata de auditul realizat in perioada 1 august - 30 septembrie 2005, de catre Comisia de Audit Intern apartinand Ministerului Apararii Nationale, intervalul de timp supus auditarii fiind ianuarie 2003 - iulie 2005, a precizat Serban.
Directorul interimar al ANP a afirmat ca in perioada 15 iunie - 30 noiembrie, au fost efectuate noua inspectii generale si 30 de inspectii tematice in mai multe centre de detentie, soldate cu revocarea din functie a sase persoane (trei directori, doi loctiitori si un sef de birou) si sanctionarea cu mustrare scrisa a altor sase.
Directorul interimar al ANP a apreciat ca pozitiva cooperarea internationala si participarea la o serie de programe, precum proiectul PHARE "Sprijin pentru imbunatatirea activitatii sistemului penitenciar" (cu un buget total de cinci milioane de euro), urmat de programul "Sprijin pentru imbunatatirea justitiei pentru minori" (cu un buget total de 650.000 de euro).
In ceea ce priveste spatiile de detentie, directorul ANP a aratat ca, in timp ce in Romania capacitatea legala de cazare pentru un detinut este calculata la sase metri cubi/detinut, standardele Uniunii Europene presupun un spatiu de 4,5 metri patrati/detinut, care "in Romania nu va putea fi realizat prea curand". Printre penitenciarele suprapopulate se numara Penitenciarul Bacau, cu un indice de ocupare de 272,85 la suta, sau cel de la Galati, cu 158,22 la suta.
Mai mult, personalul de paza din centrele de detentie este insuficient comparativ cu cel din alte tari europene. Desi statisticile arata ca in penitenciarele romanesti exista un paznic la 4,7 detinuti, situatia nu este reala, personalul de paza avand de executat si alte misiuni in interiorul sau in exteriorul centrelor de detentie.
Din punct de vedere al evadarilor, anul 2005 a fost cel mai bun din ultimii 25 de ani, fiind inregistrata o singura evadare, doua parasiri ale locului de munca si trei tentative de evadare, in conditiile in care, in alte state, aceste incidente au fost mult mai frecvente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.