Alecu Chitaru, autorul agresiunii savarsite asupra sefului Agentiei Domeniilor Statului Barna Tanczos, a fost audiat ieri de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in calitate de inculpat, urmand sa fie prezentat judecatorilor cu pr

Alecu Chitaru, autorul agresiunii savarsite asupra sefului Agentiei Domeniilor Statului Barna Tanczos, a fost audiat ieri de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in calitate de inculpat, urmand sa fie prezentat judecatorilor cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, ne-a informat prim-procurorul Dragos Nestor, seful institutiei. Potrivit avocatului Alina Caracaleanu, clientul sau l-a "intepat" pe Barna Tanczos "in fund", cu o minibaioneta primita de la Regele Mihai.
Contactat telefonic, prim-procurorul Parchetului Capitalei, Dragos Nestor, ne-a declarat ca autorul agresiunii este liderul unui microgrup nemultumit ca nu i s-au solutionat revendicarile. "Era vorba despre reconstituiri ale dreptului de proprietate si a unor delimitari de domenii din zona Iasiului, referitor la Viile Cotnari. Alecu Chitaru este un barbat ceva mai virulent si din cate stim noi, care dupa ce a petrecut cateva ore in sediul ADS, timp in care i s-au tot explicat care sunt procedurile legale pentru solutionarea revendicarilor sale, a intrat in biroul lui Tanczos Barna, l-a amenintat ca va da foc cladirii si l-a injunghiat o singura data in plamanul stang. Barbatul a fugit si s-a predat Sectiei 3 de Politie. A fost audiat pana dupa miezul noptii de joi, i s-a adus la cunostinta invinuirea de tentativa de omor si a fost retinut pentru 24 de ore. In cursul zilei de astazi (n.n. - ieri) va fi prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile", ne-a mai spus prim-procurorul Dragos Nestor.

Chitaru spune ca l-a "intepat"

Pe de alta parte, aparatorul lui Chitaru, avocatul Alina Caracaleanu, a declarat ca intre Chitaru si Barna a avut loc un conflict spontan in biroul acestuia din urma, pentru ca seful ADS ar fi modificat continutul unui act, semnat de mai multi petitionari, in legatura cu o vizita a omului de afaceri la autoritatile de la Bruxelles.
In ceea ce priveste obiectul cu care a fost injunghiat Tanczos, avocata a afirmat ca este o minibaioneta primita de Chitaru de la Regele Mihai, de care clientul sau este foarte mandru.
"Este un cutit intr-o teaca, care are la un capat o medalie daruita de Mihai. Are o incarcatura sentimentala", a spus Alina Caracaleanu, adaugand ca obiectul este purtat de iesean, intr-o servieta, si-l arata tuturor cand merge in deplasarile sale oficiale. Avocata a sustinut ca Chitaru nu-si aminteste cand a recurs la cutit, insa, in urma conflictului spune ca l-a "intepat in fund" pe Barna.

Agentii firmei Sicuro au incercat sa-l prinda

In ceea ce priveste imprejurarile in care a avut loc evenimentul, Mihai Mercan, director adjunct al firmei de paza "Sicuro Invest" SRL, a declarat ca Alecu Chitaru a intrat in institutie conform protocolului, si-a lasat buletinul si a primit o legitimatie magnetica de acces. Barbatul era calm si nu a dat de banuit ca va actiona in acest fel. El a trecut pe la secretariatul institutiei, in jurul orei 17.00 si a asteptat vreo doua ore ca sa fie primit.
Mercan a explicat ca, din locul in care era, omul de afaceri avea acces la mai multe birouri si ca, deoarece agresiunea s-a produs intr-un timp foarte scurt, agentii nu au avut timp sa intervina.
Directorul a apreciat ca angajatii firmei de paza au avut o vinovatie la iesirea lui Chitaru din sediu. Cand a parasit biroul presedintelui ADS, acesta avea cutitul in mana. In plus, acesta este un om voinic, care are in jur de o suta de kilograme, greu de oprit. Un angajat al societatii de paza a incercat sa-l retina, dar a ramas cu paltonul acestuia in mana. Apoi cineva din institutie i-a pus o piedica, iar in parcare a avut loc o incaierare, insa nu a putut fi oprit sa plece, a precizat Mercan.

"Liderul" taranilor are antecedente penale

Alecu Chitaru, om de afaceri autointitulat liderul taranilor nemultumiti din judetul Iasi, se angajase fata de acestia sa rezolve toate problemele legate de Legea 18, multi dinte acestia cerand inapoi mai multe hectare de vie administrate in prezent de fostul IAS Cotnari. Taranii din comunele Deleni, Lungani, Erbiceni si Cotnari sunt nemultumiti ca nu-si pot primi terenurile in aceleasi zone in care le-au avut, insa autoritatile sustin ca acest lucru nu este posibil deoarece in locurile respective sunt acum ferme.
Omul de afaceri iesean a mai fost retinut sau amendat de Politie pentru organizarea unor mitinguri fara a avea autorizatie si instigarea oamenilor la revolta. El a sustinut chiar, in august 2003, ca va candida la Presedintia Romaniei.

In afara oricarui pericol

Numit la conducerea ADS la inceputul anului trecut, Barna Tanczos a fost transportat de urgenta la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, joi seara, pentru a fi supus investigatiilor medicale dupa ce a fost injunghiat in torace.
Barna Tanczos are un plaman atins, dar se afla in afara oricarui pericol. El a suferit, in cursul diminetii de ieri, o a doua interventie chirurgicala pentru montarea unei drene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.