Parca a fost ieri ziua startului in prima editie a unei competitii sahiste, care avea sa devina traditonala - Memorialul International "Victor Ciocaltea". S-a vrut sa se aduca un prinos de recunostinta celui mai valoros sahist roman din toate timp

Parca a fost ieri ziua startului in prima editie a unei competitii sahiste, care avea sa devina traditonala - Memorialul International "Victor Ciocaltea". S-a vrut sa se aduca un prinos de recunostinta celui mai valoros sahist roman din toate timpurile. Vreme de trei decenii, o prezenta permanenta in lumea sahului, dar nu un oarecare pe esichierul tarii noastre ci si de asemenea pe cel mondial. Forul international - FIDE - avea sa-i acorde cele mai inalte distinctii, intre multe altele si pentru exceptionala sa performanta la Olimpiada de sah de la Varna, 1962, unde reusise o victorie realmente de senzatie, la James Robert Fischer, un jucator legendar, campionul lumii in perioada 1972-1975. Victor Ciocaltea, cel care avea sa ajunga campion al tarii la 21 de ani si mai ales reusind ca repete performanta de inca sapte ori! A fost nu numai un reputat sahist ci si un publicist cu totul remarcabil, un erudit in teoria sahista, un publicist prodigios, lucrarea sa "Teoria moderna a deschiderilor in sah" - in doua volume - fiind si astazi o carte de capatai pentru toti tinerii jucatori dornici sa se consacre in sportul mintii. Autorul acestui comentariu i-a fost prieten apropiat, incepand din anul 1954 si pana la decesul sau, cu totul neasteptat... O criza cardiaca oprindu-i sirul vietii, in ziua de 10 septembrie 1983, departe de tara, tocmai in Spania, unde fusese invitat - ca de obicei - la mai multe turnee.

Merite care li se cuvin
Cei care l-au iubit si pretuit, in special colegii de la clubul de sah al RATB, al carui membru era, au avut laudabila initiativa de a organiza un Memorial Victor Ciocaltea. Merite incontestabile revin presedintelui de atunci si de acum al sportului in aceasta mare intreprindere bucuresteana, Nicolae Aldea si colaboratorilor sai apropiati, intre ei, antrenorii Emanuel Reicher si Mihai Ghinda, artizani de exceptie, fosti colegi si adversari ai regretatului disparut. Merite speciale revin si profesorului Gheorghe Candea, antrenor si pedagog de exceptie, care s-a straduit sa asigure permanenta acestui Memoria, paralel cu revitalizarea scolii de sah din Lipscani - "o veritabila academie de sah", cum tinea sa sublinieze academicianul Pius Branzeu, si el un aliat fidel al sahului din Timisoara si Banat. Asa se face ca Memorialul Victor Ciocaltea, principalul turneu de sah organizat in tara noastra, - o vreme contand si ca turneu de referinta al federatiei - deschis nu numai jucatorilor din tara ci si celor de peste hotare, iata, a ajuns la a 23-a editie. O editie reusita, de altfel, ca si cele precedente, care a reprezentat o noua fila in cartea de aur a sahului romanesc. Da, a sahului din tara noastra, de vreme ce reuneste de fiecare data aproape tot ce are mai valoros esichierul de la noi, jucatori consacrati, dar si multi tineri care se afla pe primele trepte ale devenirii in performanta. Prin extindere "Memorialul" avea sa devina de-a lungul anilor, un adevarat festival al sahului.

Murariu, caStigator in 2006
Editia 2006 a dat castig de cauza unui exponent al generatiei tinere, studentului Andrei Murariu, format la scoala RATB, ulterior la Clubul Central de Sah. Cu sase ani in urma, la varsta de 14 ani, Andrei participa pentru prima oara la "Memorial". A incheiat ultimul. Nu s-a socotit un invins. Dimpotriva, s-a simtit onorat de a fi putut sa-si masoare talentul si ambitia cu mari maestri. Perseverand, la editia din 2004 a ajuns pe locul I. Iar acum, iata-l din nou castigator, Andrei Murariu, legitimat la AEM Timisoara. Cu 9 puncte el a urcat pe treapta I a podiumului de premiere, urmat de alti doi reprezentanti ai tarii noastre, maestrul international Constantin Lupulescu, coleg de club cu Andrei Murariu, la AEM Timisoara si marele maestru international, Bela Badea, de la Dinamo Brasov. Are motive sa se bucure maestrul Mihai Ghinda, actualul artizan al sahistilor din municipiul de pe Bega. Intre primii 10 s-au mai aflat alti trei sahisti romani: maestrul FIDE Catalin Lucian Carmaciu de la Juventus Bucuresti, maestrul FIDE Victor Barnaure de la Progresul Finante-Banci si marele maestru international, Costica Ionescu, reprezentant al RATB, unul dintre jucatorii prezenti la cele mai multe editii ale Memorialului, viitorul secretar general al federatiei. Dintre concurentii de peste hotare, pozitia cea mai avansata a avut-o maestrul internatinal Vasile Sanduleac din Rep. Moldova - clasat pe pozitia a 4-a, maestrul international Misa Pap din Serbia+Muntenegru (6), maestrul international Vadim Sisikin din Ucraina (7) si marele maestru international Mikhail Golubev, tot din Ucraina (9). Pe tabloul de participare s-a aflat si maestrul international Oscar Lemmers din Olanda, care n-a fost la prima participare, un jucator indragostit de tara noastra, unde, cum tinea sa remarce "ma simt la fel de bine ca la mine acasa". De data aceasta cel mai tanar participant la Memorial a fost Cristian Ioan Chirila, maestru FIDE la nici 13 ani, de la Clubul Central de Sah. Dar "o mare promisiune pentru esichierul romanesc", sublinia profesoara Maria Ionita, vicepresedinte al federatiei, totodata director general al clubului.
Cum am amintit, Memorialul International Victor Ciocaltea a avut ca si la alte editii, un cadru mult mai larg, constituindu-se intr-un veritabil festival al sahului, oferind si altor iubitori ai acestui sport de a-si etala talentul. La juniori, de pilda, Iulian Turcu s-a dovedit a fi cel mai inspirat din randul celor 44 de participanti. La openul pentru angajatii din RATB, Ovidiu Vladescu a repetat reusita din anii precedenti. La sah rapid, printre protagonisti s-au aflat Miron Lucina si Catalin Lucian Carmaciu. La festivitatea de premiere, toti participantii au tinut sa sublinieze reusita organizarii, precum si prestatia colectivului de arbitri, alcatuit din profesorii Gheorghe si Haralambie Candea si Catalin Radu Chirila. O reusita si in plan strict competitiv, de vreme ce alaturi de cei trei mari maestri internationali (Badea, Golubev si C. Ionescu), alti patru maestri internationali (Murariu, Lupulescu, Sanduleac si Ssisikin) s-au dovedit a fi sensibil apropiati de valoarea acestora; de altfel ei nu mai au de indeplinit decat formalitatile necesare spre a-si primi si ei calificativul de MMI.

Conducatori priceputi Si receptivi
Personal as remarca si eforturile conducerii RATB, care si de data aceasta - in pofida unor dificultati majore prin care trece intreprinderea - a cautat sa asigure continuitatea Memorialului. Este dovedit faptul ca ieri ca si azi sahul se afla langa inima celor ce raspund de destinele RATB, inginerii Gheorghe Aron, director genral, Gheorghe Rebegeanu, presedintele sectiei de sah, Virgil Chiru si Mihai Vladarau. Dupa cum este de subliniat si sprijinul unor sponsori permanenti - ASIROM si Omniasig, chiar daca efortul principal a cazut pe umerii RATB. Sahul a fost si ramane - in cea mai mare intreprindere de transport din Romania - mult mai mult decat o disciplina sportiva, el a creat o adevarata stare de spirit. Se joaca peste tot: in ateliere, sectii, in statii si depouri, in birourile directiilor, centrul din Lipscani reprezentand chintesenta, scoala unde se formeaza viitori jucatori. Asa a fost inca de la primele intreceri, in anul 1947, moment evocat, de altfel, de catre ing. Alexandru Sterian, sufletul sahului dintotdeauna, dar si al altor ramuri de sport (fotbal, tenis, volei), care au avut traditie in RATB chiar la nivel de performanta.
Prezenti la festivitatea de premiere a sahistilor fruntasi la Memorial, atat presedintele Federatiei Romane de Sah, ing. Ionut Dobronauteanu, cat si ing. Costel Simion, viceprefect al Capitalei, si-au exprimat convingerea ca RATB sa capete din nou statutul de club, cum a fost pana acum doi ani. Si in acest sens vor fi intreprinse demersurile necesare. Ar fi o masura judicioasa, de vreme ce nu numai in sah ci si in arte martiale si escalada, in tenis si tenis de masa, RATB dispune de conditii spre a constitui un puternic centru al activitatii de performanta, mai ales acum, cand asemenea initiative nu se mai intalnesc nici in Bucuresti si nici in tara. Sau daca mai exista ele se sting repede. Ceea ce ar implica mentinerea si consolidarea atat a clubului de sah din Lipscani 23, cat si a complexului sportiv din strada Trapezului, jinduit de tot mai multi dintre cei ce vor sa vina - cum se obisnuieste - la masa pusa... Ar fi o nedreptate strigatoare la cer. Daca vreti, inca o mostra a colapsului care ameninta nu numai sportul in RATB ci sportul romanesc ca atare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.