Prodigiosul si controversatul regizor Woody Allen revine pe marile ecrane din Romania cu un film nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu. "Match Point" ofera dovada incontestabila ca Woody Allen ramane in continuare unul dintre cele

Prodigiosul si controversatul regizor Woody Allen revine pe marile ecrane din Romania cu un film nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu. "Match Point" ofera dovada incontestabila ca Woody Allen ramane in continuare unul dintre cele mai respectabile nume ale circuitului cinematografic mondial.
Cu Jonathan Rhys Meyers si Scarlett Johannson in rolurile principale, "Match Point" este o drama despre ascensiunea unui tanar in societate si consecintele teribile ale ambitiei lui. Protagonistul se imparte intre doua femei si, pentru ca nu gaseste nici o solutie, recurge la actiuni extreme. Toti actorii sunt englezi, iar actiunea vizeaza inalta societate din Anglia, cu Scarlett Johansson in rolul unei frumoase americance, care intervine intre Jonathan Rhys Meyers si sotia lui, Emily Mortimer.

O reflectare critica a societatii contemporane

Cel care a spus "Mai bine sa fiu norocos decat bun" si-a cercetat in profunzime viata. Ideea pe care Allen o dezvolta in aceasta pelicula este spaima pe care oamenii o au fata de dependenta de noroc. E inspaimantator sa te gandesti cat de mult iti scapa de sub control. Sunt momente intr-un meci cand mingea loveste partea de sus a fileului si pentru o fractiune de secunda poate fie sa se duca inainte, fie sa cada inapoi. Cu putin noroc, se duce inainte si castigi. Sau se poate sa nu fie asa si pierzi.
Jonathan Rhys Meyers joaca rolul lui Chris, un tanar antrenor de tenis profesionist, care este atras in lumea inaltei societati engleze. Chris Wilton nu are sanse prea mari in viata. Provine dintr-un mediu modest si are o slujba modesta: este instructor de tenis. Singurele lui arme in lupta cu viata sunt tineretea, farmecul personal si gura bogata. Si, deodata, se iveste si ocazia. Tanarul gaseste un loc de munca intr-un club frecventat de inalta societate londoneza. Nu dupa multa vreme se imprieteneste cu Tom Hewett, pe motivul ca amandoi sunt pasionati de opera. De la club, prietenia lor se muta acasa la familia Hewett. Aici Chris da peste sansa vietii sale: Chloe, sora lui Tom. Cum toata familia incepe sa-l indrageasca pe tanarul instructor de tenis, planurile de nunta incep sa se schiteze destul de serios. Dar frumoasa lui ascensiune sociala se impiedica tot intr-o femeie: Nola Rice, nimeni alta decat logodnica prietenului sau, Tom, o americanca venita in Anglia pentru a-si incerca norocul ca actrita.
Rhys Meyers isi aduce aminte ca a fost atat de ingrozit ca il va intalni pe Allen, incat a trebuit sa fie fortat sa-l intalneasca prin intermediul agentului sau. El isi aminteste: "Woody a intrat si a spus: <>. Dupa intalnire, m-am prabusit si am fost convins ca totul era o greseala".
Allen a distribuit-o in rol pe Johannson dupa ce a admirat-o in filmele Ghost World si Lost in Translation si are numai laude pentru tanara actrita. "Este irezistibila si are o personalitate minunata. Este o actrita fantastica. Iti vine greu sa crezi ca este atat de tanara, pentru ca este foarte sofisticata ca actrita si ca persoana". Johannson l-a impresionat si cu atitudinea sa fata de munca. "In prima zi, venea dupa un zbor cu avionul toata noaptea si a inceput sa interpreteze una dintre cele mai dificile scene, in care purta o conversatie emotionala cu Jonathan Rhys Meyers si instantaneu s-a dovedit a fi minunata", isi aminteste Allen.

Allen prefera sa lucreze cu actorii britanici

Actori britanici au jucat in multe dintre cele treizeci si cinci de filme regizate de Allen. Printre cei mai distinsi din acest grup se numara: Michael Caine, Hugh Grant, Kenneth Branagh, Jim Broadbent si Denholm Elliot. Ultimul sau film, "Melinda and Melinda", a avut in distributie actori britanici aflati in plina ascensiune, precum Chiwetel Ejiofor si Jonny Lee Miller. Printre actritele britanice care au avut roluri memorabile in filmele lui se numara: Helena Bonham Carter, Charlotte Rampling, Claire Bloom si Samantha Morton. Pentru Allen a fost o oportunitate minunata pentru a explora o sfera larga de actori din cadrul comunitatii actoricesti britanice.
Pentru Match Point, Allen si directorul sau de casting, Juliet Taylor, au lucrat foarte strans impreuna, iar apoi l-au chemat pe Gail Stevens, de la Londra, pentru a-i ajuta sa gaseasca distributia perfecta pentru personaje. Allen remarca faptul ca distributia a fost de o calitate exceptionala. "Gail Stevens mi-a prezentat niste actori britanici minunati, iar rezultatul a fost ca fiecare rol din film este interpretat superb si fiecare persoana din film care a avut un rol cat de mic a interpretat superb. Distributia a fost impecabila", declara Allen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.