Liderii Uniunii Europene s-au pronuntat, ieri, in cadrul Consiliului European de primavara de la Bruxelles, in favoarea trasarii liniilor directoare ale viitoarei politici energetice comune a celor 25 de state membre, au relatat corespondentii agenti

Liderii Uniunii Europene s-au pronuntat, ieri, in cadrul Consiliului European de primavara de la Bruxelles, in favoarea trasarii liniilor directoare ale viitoarei politici energetice comune a celor 25 de state membre, au relatat corespondentii agentiilor internationale de presa.
Acesta a fost de fapt punctul cheie al agendei reuniunii, sectorul energetic european confruntandu-se la ora actuala cu o serie de dispute legate atat de liberalizarea pietei, cat si de fuziuni internationale intre companii de profil, chestiune ce i-a divizat serios pe liberali de adeptii protectionismului.
Unul dintre principalele obiective ale summitului a fost definirea, in mod concret, a modului in care tarile UE pot sa-si coordoneze politicile energetice, astfel incat sa poarte negocieri comune cu marii furnizori, precum Rusia, sau sa coopereze pentru ajutorarea membrilor care se confrunta cu reduceri ale livrarilor de energie. "Sunt multumit ca liderii sustin propunerea de a se adopta o politica energetica unitara a Europei si ca sunt constienti de necesitatea unei asemenea masuri", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Dar, a subliniat el, "nu putem fi deschisi fata de incheierea de afaceri cu restul lumii si, in acelasi timp, sa nu permitem fuziuni in cadrul UE". Reafirmand punctul de vedere cunoscut al Comisiei Europene, Barroso a reiterat necesitatea liberalizarii sectorului energetic si rezolvarea disputelor legate de fuziunile internationale.

De dragul francofoniei, Chirac paraseste sala de conferinte

Observatori apropiati summit-ului au remarcat eforturile participantilor de a evita atacurile legate de "protectionismul eonomic", tinte fiind Franta si Spania, dar ele au fost zadarnice. Presedintele Chirac, in semn de solidaritate cu Francofonia, a parasit brusc sala de conferinte, insotit de ministrii francezi de Externe si al Economiei, in momentul in care Ernest Antoine Seilliere, liderul patronatelor europene, desi francez de nationalitate, nu numai ca a rostit un discurs dur la adresa protectionismului francez, dar l-a pronuntat in limba engleza, sporind astfel tensiunile. Italia, prin Silvio Berlusconi, a protestat deschis fata de decizia Frantei privind fuziunea companiilor Suez si Gaz de France, dupa ce grupul italian Enel s-a aratat interesat de preluarea Suez, iar Spania a fost criticata pentru ca si-a modificat cadrul legislativ, pentru a permite statului sa blocheze o oferta in valoare de 29 miliarde euro inaintata de grupul german E.ON pentru preluarea Endesa.

Basescu: Romania nu va fi o problema

Romania trebuie sa tina cont de politica energetica din UE, in perspectiva integrarii, a declarat, ieri, la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca domeniul energetic a fost un subiect important abordat la lucrarile Consiliului European de primavara.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca s-a stabilit, la nivelul UE, ca in interval de un an sa se prezinte un plan de actiune care sa garanteze securitatea energetica a statelor membre. "Putem spune ca Romania nu va fi o problema din acest punct de vedere pentru UE", a spus Basescu.
Seful statului si premierul au precizat ca un alt subiect important discutat la Consiliu au fost investitiile in cercetare-dezvoltare, domeniu in care Romania, de asemenea, trebuie sa se alinieze politicilor UE. Premierul a subliniat ca dezbaterea din Consiliu a avut loc din cauza crizei gazelor dintre Rusia si Ucraina.
Tariceanu a subliniat ca Romania trebuie sa ia in considerare obtinerea energiei intr-un mod similar celui din UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.