Medicina secolului XXI lamureste cauza decesului celei mai invidiate femei a Evului Mediu: Agnes Sorel, curtezana renumita. Metresa oficiala a lui Charles VII, caruia ii daruieste trei copii. La 9 februarie 1450, ea moare brusc, insarcinata
Medicina secolului XXI lamureste cauza
decesului celei mai
invidiate femei a Evului Mediu: Agnes Sorel, curtezana renumita.


Metresa oficiala a lui Charles VII, caruia ii daruieste trei copii. La 9 februarie 1450, ea moare brusc, insarcinata cu al patrulea copil. S-a vorbit despre o posibila otravire. La vremea respectiva au circulat si nume suspecte: Jacques Coeur, prietenul ei, Robert Poitevin, medicul regelui... Istoria a mers mai departe. Dar medicina actuala s-a intors in urma cu 550 de ani. Nu mai putin de 22 de cercetatori, 18 laboratoare sub conducerea lui Philippe Charlier au studiat ramasitele din sarcofagul de la Loches. Concluziile sunt surprinzatoare. Prima: Agnes Sorel era sanatoasa tun, dar sforaia. Cand a murit avea intre 24 si 28 de ani si fatul, aproximativ 7 luni. A doua: analiza parului dove-deste ca a fost victima unei doze masive de mercur. Un produs utilizat in epoca frecvent pentru tratarea unor boli, pentru a usura nasterea sau ca otrava.
MERCUR. Agnes Sorel avea o parazitoza care in epoca se trata cu mercur in doze mici. Cum se explica insa cantitatea impresionabila de mercur, cand medicul era un practician renumit? Cercetatorii au avansat o ipoteza potrivit careia ""vinovat"" de moartea favoritei regelui ar fi chiar medicul acestuia, Robert Poitevin. Si inca un mister: langa catafalcul metresei s-a descoperit o treponema, agentul sifilisului. Dar se stie ca aceasta boala a intrat in Europa in 1493. Cercetatorii inca nu au gasit un raspuns la aceasta problema.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.