Noua lege a serviciilor comunitare de utilitati publice acorda 30 de zile de gratie la plata facturilor, fata de 15, cum se proceda pana acum - spre nemultumirea administratiilor de bloc, nevoiti sa-i "vaneze" pe locatari imediat dupa primirea instii
Noua lege a serviciilor comunitare de utilitati publice acorda 30 de zile de gratie la plata facturilor, fata de 15, cum se proceda pana acum - spre nemultumirea administratiilor de bloc, nevoiti sa-i "vaneze" pe locatari imediat dupa primirea instiintarilor de plata de la serviciile de termoficare, apa, salubrizare. Legea nr. 51/2006, publicata in Monitorul Oficial din 21 martie, stipuleaza, la art. 42, alin (9): "Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata.
Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data primirii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data primirii facturii".
Referitor la penalitati, actul normativ prevede la acelasi articol, al (10): "Neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza: a) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei; b) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare; c) valoarea totala a penalitatilor nu va depasi valoarea facturii si se constituie in venit al operatorului". La alin. (11) se prevad masuri coercitive: "Daca sumele datorate, inclusiv penalitatile, nu au fost achitate dupa 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate intrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucratoare si are dreptul sa solicite recuperarea debitelor in instanta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.