La 26 martie 1881 (14 martie), Parlamentul proclama Romania regat. Printul Carol (foto) primeste pentru sine si pentru urmasii sai titlul de rege al Romaniei, iar mostenitorul tronului va purta titlul de print de coroana al Romaniei.

Carol I va fi incoronat rege la 10/22 mai 1881. ""Se auzi Juramantul Romanesc tradus in frantuzeste Printului: «Jur de a pazi legile Romaniei; de a mentine
drepturile sale si integritatea
teritoriului ei». Atunci Printul Carol, cu mana pe Evanghelie, a zis energic, pe romaneste: «Jur», in aclamatiile multimii."" (Fragment din depunerea juramantului Regelui Carol I). La incoronare,
Carol si Regina Elisabeta au primit coroane din otel.
In urma proclamarii regatului, Romania isi consolideaza pozitiile in sistemul relatiilor internationale, in special in Europa, dand in acelasi timp un impuls miscarii de emancipare nationala a romanilor de peste Prut.
Dupa proclamarea Regatului, Carol I l-a desemnat ca mostenitor al tronului pe Ferdinand, cel de-al doilea fiu al fratelui sau mai mare. Prin aceasta se asigura continuitatea Dinastiei de Hohenzollern pe tronul Romaniei. In 1914, Regele Carol I avea sa inchida ochii la varsta de 75 de ani, lasandu-l pe nepotul sau Ferdinand sa infaptuiasca ceea ce el nu a reusit.