Intr-un interviu acordat unei reviste pentru emigratie in anul 1991, presedintele Ion Iliescu declara, entuziast, ca in viitor nu se va putea vorbi despre o tara puternica daca aceasta nu are o emigratie puternica.
Ei bine, de-a lungul anilor
Intr-un interviu acordat unei reviste pentru emigratie in anul 1991, presedintele Ion Iliescu declara, entuziast, ca in viitor nu se va putea vorbi despre o tara puternica daca aceasta nu are o emigratie puternica.
Ei bine, de-a lungul anilor (si "de-a lungul" diverselor guverne rulate) oficialitatile noastre n-au dovedit ca adevarul primului lor presedinte postrevolutionar le da insomnii.
Intrebati lucratori ai acestor institutii (Ministerul de Externe, Departamentul pentru romanii din afara granitelor, Institutul Cultural Roman) daca stiu ca o organizatie romaneasca din New York a implinit de curand (2003) o suta de ani de activitate - si cu greu veti afla pe cineva care stie.
Dar, spre bucuria noastra, lucrurile asa stau: putine emigratii etnice din America au putut crea o societate care sa reziste peste 100 de ani! Romanii insisi (mai ales cei din zonele Detroit, Cleveland) au infiintat, uneori cu un an - doi inaintea "Dorului" (caci despre el este vorba), societati fraternale, dar ele s-au stins peste cateva zeci de ani.
Societatea "Dorul" din New York se distinge prin aceste doua particularitati: este singura care a ajuns la Centenar si, de asemenea, singura care a fost infiintata de romani emigrati din Vechiul Regat (majoritatea celor infiintate prin 1901 - 1902 in Statele Ohio sau Michigan apartineau romanilor ardeleni, emigrati din fostul imperiu austro-ungar).
In imaginea nr. 1, poetul si preotul Theodor Damian, epitrop al Societatii, impreuna cu dl. Ion Radu, presedintele acesteia (cel care poarta drapelul societatii), face o vizita omagiala la cimitirul Cypres Hill din New York, unde societatea detine terenuri pentru comunitatea romana. Aici odihnesc multi dintre intemeietorii de-acum 100 de ani.
In foto 2 puteti vedea Actul de inaugurare a drapelului societatii (anul 1910), scris intr-o caligrafie de epoca de secretarul de-atunci, Constantin Negoiescu.
Astazi societatea se afla intr-un proces de transformare: vechea garda asteapta sa predea tinerilor emigranti romani, odata cu arhiva si drapelul, intreaga glorie centenara a Dorului. Glorie care include nume simple de emigranti precum F. Grimm, Dumitru Minciu, Vasile Barbulescu sau Nicolae Grozavu (fosti presedinti), dar si mari nume ale istoriei nationale, de la Regina Maria pana la Davilla sau George Enescu, acestia din urma deseori oaspeti ai romanilor din New York.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.