Catedra de Masterat a Universitatii Nationale de Arta
sI Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" gazduieste a 14 a prelegere din cadrul cursului optional de masterat, sustinut de pictorul Sorin Dumitrescu. Aceasta prelegere, poarta titlul: "O
Catedra de Masterat a Universitatii Nationale de Arta
sI Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" gazduieste a 14 a prelegere din cadrul cursului optional de masterat, sustinut de pictorul Sorin Dumitrescu. Aceasta prelegere, poarta titlul: "O propunere intempestiva"
In josul icoanei Bunei Vestiri este strecurata un fel de cutie mititica pe marginea careia spanzura o panza pe care o tes mainile pricepute ale Fecioarei. Este cutia de lucru a Mariei, fiica lui Ioachim si a Anei, Fecioara harnica si credincioasa, nadajduind, ca de altfel toate fecioarele din neamul lui David, aflate in proximitatea anului unu, sa-l nasca pe Mesia. Cutia de lucru a Mariei este efigia secreta a icoanei Buneivestiri. Ce a urmarit iconarul asezand cutia la poalele scenei, pe pragul icoanei? In toata asceza crestina a Parintilor Pustiei, lucrul mainilor se bucura de mare trecere. Se considera ca el este cel care alimenteaza pozitiv veghea monahului, ii consolideaza rabdarea in fata ispitirilor, dar mai cu seama ii ascute discernamantul. Aceste virtuti ale lucrarii folositoare a mainilor poarta numele binecunoscut monahilor de trezvie lucratoare. Ea este cea care deschide monahului calea regala spre adevarata biruire a lumii. Instrumentul domestic al trezviei, cutiuta de lucru a Mariei, pe cat de modesta in universul casnic, pe atat de eficienta se arata in planul ascezei lucratoare: prin ea a capatat relief mondial teribila receptivitate duhovniceasca a Maicii Domnului. Alaturi de prudenta reticenta a mainii Mariei, ea se afla la originea deliberarii salvatoare care a naruit impasul, daruind umanitatii un alt destin.
Cursul public de masterat va avea loc luni, 27.3.2006, incepand cu orele 15.00 in Sala Frescelor / amfiteatru, a Universitatii de Arhitectura "Ion Mincu", intrarea pe usa principala din strada Biserica Enei. Prelegerea va fi insotita de o documentatie vizuala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.