Sarbatoarea de astazi se inscrie in randul Praznicelor in cinstea Maicii Domnului. Buna Vestire sau Blagovestenia este sarbatoarea vestii celei bune pe care Sfantul Arhanghel Gavriil i-a adus-o Fecioarei. Dupa o vietuire de 12 ani in Templul din Ieru
Sarbatoarea de astazi se inscrie in randul Praznicelor in cinstea Maicii Domnului. Buna Vestire sau Blagovestenia este sarbatoarea vestii celei bune pe care Sfantul Arhanghel Gavriil i-a adus-o Fecioarei. Dupa o vietuire de 12 ani in Templul din Ierusalim, Fecioara Maria a fost incredintata dreptului Iosif, acesta luand-o in casa sa din Nazaretul Galileii. Arhanghelul a fost trimis catre Fecioara Maria, pe cand aceasta se afla la rugaciune, pentru a-i vesti ca a fost aleasa de Dumnezeu sa aduca in lume pe Fiul Sau, spre mantuirea lumii. Dupa exact noua luni, Maria va naste pe pruncul Iisus.
In aceasta zi nu se munceste, iar traditia populara spune ca apa adunata din neaua stransa in aceasta zi are functii magice, femeile folosind-o in timpul anului pentru a se feri de diferite boli. Pe 25 martie oamenii bat clopotele si fac mult zgomot, pentru a alunga spiritele rele si a fi feriti de acestea. Credinta populara spune ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi si de Pasti. Acum este si perioada in care auzim cantand cucul, inaintea sosirii randunelelor, de la Blagovestenie pana in ziua de Sanziene, respectiv 24 iunie. Vazut si ca un aspect cel al masurarii timpului, putem spune ca, in acest caz, cucul este un ceasornic, deoarece isi incepe cantul odata cu echinoctiul de primavara si il sfarseste in preajma solstitiului de vara. Tot azi este dezlegare la peste dupa o perioada in care s-a mancat numai de post.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.