Miami ar putea deveni o amintire, Bangkok-ul o umbra iar Insulele Maldive ar disparea fara urma daca topirea ghetarilor polari continua sa alimenteze o crestere mai rapida decat se astepta a nivelului oceanelor, potrivit unui raport stiintific prezen
Miami ar putea deveni o amintire, Bangkok-ul o umbra iar Insulele Maldive ar disparea fara urma daca topirea ghetarilor polari continua sa alimenteze o crestere mai rapida decat se astepta a nivelului oceanelor, potrivit unui raport stiintific prezentat joi, transmite Reuters.
In ultimul numar al revistei Science, Jonathan Overpeck de la Universitatea din Arizona precizeaza ca, daca tendinta de incalzire a climei continua pe aceeasi linie, nivelul apelor marilor si oceanelor ar putea fi, in viitorul apropiat, cu sase metri mai mare decat acum.
Pana la sfarsitul secolului, temperatura de pe Pamant va creste cu circa 2,3 grade Celsius, in medie. Cu alte cuvinte, pe Terra va fi la fel de cald ca acum 130.000 de ani. Atunci, o parte importanta a calotelor glaciare din Groenlanda si Antarctica s-a topit, crescand nivelul apelor cu sase metri.
Overpeck sustine ca Pamantul va atinge temperaturi similare in a doua jumatate a acestui secol si, odata ce va ajunge acolo, calotele glaciare vor incepe sa se topeasca mai repede decat o fac in prezent. O estimare moderata precizeaza ca nivelul apei va creste cu trei metri pe secol. Cercetatorul a atras atentia, insa, ca estimarile se bazeaza pe faptul ca Terra nu se va incalzi mai mult decat acum 130.000 de ani, cand s-a inregistrat topirea ghetarilor. "Daca decidem sa continuam pe calea pe care am pornit acum, cu incalzirea determinata de efectul de sera cauzat de poluare, este posibil sa <

> ghetarii mult mai repede", a precizat Overpeck.
Topirea din trecut a ghetarilor a avut loc mai mult in emisfera nordica, vara, si a fost cauzata de schimbari ale orbitei Pamantului. "Incalzirea climei pe care o observam acum este globala, dureaza tot anul si este cauzata de activitatile umane. Astfel, se anunta mai periculoasa decat incalzirea de acum 130.000 de ani", a mai spus omul de stiinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.