Situatia din Belarus a pus pe jar autoritatile de la Bruxelles. In noaptea de joi spre vineri, peste 300 de simpatizanti ai lui Aleksandr Milinkevici, liderul opozitiei si contracandidatul lui Aleksandr Lukasenko, au fost evacuati din Piata Octombrie de fortele de ordine.

Aflati intr-o tabara de corturi, construita in centrul capitalei belaruse, in semn de protest fata de realegerea controversata a presedintelui Aleksandr Lukasenko, protestatarii au fost arestati, iar tabara de corturi a fost distrusa cu buldozerele. Printre manifestanti se aflau fiul lui Milinkevici si diplomatul polonez Mariusz Maszkewicz, fost ambasador la Minsk, ei fiind, de asemenea, retinuti. Interventia in forta a avut loc dupa ce Aleksandr Milinkevici, liderul opozitiei, si-a chemat sustinatorii sa iasa azi in strada pentru a participa la un amplu miting.
AVERTISMENTE. Maniera in care liderul de la Minsk a inabusit un protest democratic i-a alertat pe oficialii europeni care au cerut, impreuna cu OSCE, autoritatilor belaruse sa ii elibereze pe manifestanti si sa puna capat persecutiilor. Liderii UE au mai decis aplicarea unor sanctiuni care vor consta atat in interzicerea accesului in spatiul european al persoanelor responsabile de fraudarea alegerilor, cat si in inghetarea conturilor bancare din bancile europene. In schimb, Moscova sustine validitatea scrutinului. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat OSCE ca a jucat ""un rol instigator"" in alegeri. (Maria Toader)