Cu siguranta, daca Ion Creanga ar mai fi trait, ar fi rescris ""Povestea porcului"". Nu de pe prispa casei sale din Humulesti, ci colindand pe ulitele Sacalazului, localitate aflata la nici 3 km de Timisoara. Eh, daca in Humulesti porcul nu insemna a

Cu siguranta, daca Ion Creanga ar mai fi trait, ar fi rescris ""Povestea porcului"". Nu de pe prispa casei sale din Humulesti, ci colindand pe ulitele Sacalazului, localitate aflata la nici 3 km de Timisoara. Eh, daca in Humulesti porcul nu insemna altceva decat niste sorici si jumari, in Banat lucrurile stau cu totul altfel.

Chiar daca pare incredibil, pe malurile Begai, un porc bine plasat in coasta unui promotor imobiliar poate ajunge de la 200.000 pana la 400.000 euro. Depinde de zona, depinde de porc si, nu in ultimul rand, de informatia precisa a unui functionar publica€¦
Exact in urma cu un an, SC Mir-Imob SRL din Timisoara, apartinand omului de afaceri Neculaie Miron, poate unul dintre cei mai cunoscuti proprietari de pamanturi din vestul Romaniei, a inceput demersurile necesare pentru construirea unei zone rezidentiale in comuna Sacalaz, investitie programata sa se ridice la 12 milioane de euro. Inca din februarie 2005, firma a facut toate diligentele necesare, cerand Consiliului Judetean Timis eliberarea unui certificat de urbanism, pentru realizarea unui PUZ. Trei luni mai tarziu, CJT pune in circulatie documentul, impunand respectarea unor conditii oarecum ciudate, ca de exemplu elaborarea unui plan de urbanism general, sarcina care apartine, fara discutii, consiliilor locale, in cazul nostru, comunei Sacalaz-Timis. Promotorul imobiliar revine cu o noua cerere catre CJT, dar, chiar si la data de 4 august 2005, raspunsul Directiei de Urbanism ramane unul si acelasi: PUG! Cei de la SC Mir-Imob SRL insista si, abia la 6 octombrie 2005, aberatia PUG dispare din certificatul de urbanism al CJT. Dispare, dar apare una noua: ""zona de protectie de 500 m fata de ferma zootehnica""!?!
ZONA METROPOLITANA. Cu alte cuvinte, in aceasta faza, functionarii din CJT nu au mai considerat necesar acel PUG, ci au marsat pe respectarea normelor legale, precum si pe obtinerea unor avize de specialitate de catre Mir-Imob SRL, avand in vedere ca in multtrambitata zona metropolitana va functionaa€¦ o ferma agrozootehnica de porcine! De unde au stiut functionarii Directiei de Urbanism din cadrul CJT ca undeva in zona de vile, cineva intentioneaza sa creasca porcine ramane un mister! Cert e ca, la data obtinerii certificatului de urbanism, adica 6 octombrie 2005, ferma de porcine nu exista! Nimeni nu auzise de ea! Surpinzator, acesta apare scriptic, doua luni mai tarziu, la data de 9 decembrie 2005, o data cu obtinerea unui aviz favorabil din partea Agentiei de Mediu Timis. Eh, si cu acest aviz al Agentiei de Mediu este o intreaga poveste. Nici pana in ziua de azi nu se stie cum virtuala ferma de porcine a obtinut un aviz favorabil de mediu atat timp cat, inca din septembrie 2004, in zona respectiva era deja aprobat un alt PUZ, beneficiarul acestuia fiind nimeni altul decat celebrul Horia Moculescu. Si acum s-o punem invers, asa cum zice la OMS nr. 536/1997: ""a€¦ se interzice amplasarea unei ferme de porcine la mai putin de 500 m de zona de locuit"".

FALS. Primarul din Sacalaz confirma ca semnatura i-a fost plastografiata cu nerusinare


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.