Romania ar trebui sa se axeze pe turismul de afaceri, cel balnear, rural, montan si cultural mai mult decat pe turismul sezonier de pe litoral, ne sfatuiesc specialistii internationali. Acestea sunt doar o parte din recomandarile facute de repre
Romania ar trebui sa se axeze pe turismul de afaceri, cel balnear, rural, montan si cultural mai mult decat pe turismul sezonier de pe litoral, ne sfatuiesc specialistii internationali.


Acestea sunt doar o parte din recomandarile facute de reprezentantii Consiliului Mondial al Turismului si Clatoriilor (WTTC) cu ocazia prezentarii primului raport de tara dedicat turismul romanesc. ""Exista potential foarte mare ca Romania sa se desprinda de acest aspect sezonier al turismului de la Marea Neagra. Trebuie sa acordati mai multa atentie turismului de afaceri, turismului rural si celui de sanatate din statiuni"", a afirmat ieri Jean-Claude Baumgarten, presedintele WTTC. Investitii sunt necesare in dezvoltarea infrastructurii, a drumurilor catre manastiri, promovarea festivalurilor, carnavalurilor si a altor evenimente care pot atrage turisti. Pentru a facilita investitiile in turism, el a recomandat crearea unui birou unic unde investitorii sa primeasca toate informatiile si documentele necesare demararii unei afaceri.
PUTINI ANGAJATI. Salariile si remuneratiile acordate angajatilor din turism ar trebui sa creasca pentru a determina mai multe persoane sa se angajeze in acest domeniu, recomanda presedintele WTTC. ""Turismul in Romania e perceput ca o activitate de ultima instanta"", a afirmat Baumgarten. Potrivit raportului Consiliului, se estimeaza ca in 2006 vor exista 485.000 de locuri de munca in turismul romanesc, ceea ce reprezinta 5,8% din totalul locurilor de munca. Dintre acestea numai 265.000 reprezinta locuri de munca direct in domeniul calatoriilor si turismului. Aceste cifre ne plaseaza pe locul 142 din 174 de tari studiate, Croatia si Slovenia plasandu-se cu mult inaintea noastra, cu 23%, respectiv 16,9% - ponderea joburilor care depind direct de turism.
AVIARA. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian, a anuntat ca la finele lunii aprilie va fi prezentata oficial si strategia nationala de dezvoltare a turismului. El a mai spus ca bugetul de promovare al ANT va fi majorat cu 3,7 milioane de euro, suma care va fi utilizata in special pentru diminuarea impactului negativ al informatiilor despre gripa aviara.
Referindu-se la efectul pe care boala l-ar putea avea asupra turismului, presedintele WTTC a precizat ca si alte tari se confrunta cu aceasta problema, si acest lucru nu ar trebui sa ne impiedice sa calatorim in continuare.
CIFRE. Cercetarea va fi folosita de autoritati pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung in domeniul turismului. Potrivit raportului, Romania va ocupa in urmatorii zece ani locul 4 in lume ca ritm de crestere in turism. WTTC estimeaza ca turismul si calatoriile vor genera in 2006 in Romania o activitate totala de 24,6 miliarde lei (7,1 miliarde dolari), cu 9,2% mai mult decat in 2005, prognoza pe zece ani indicand atingerea nivelului de 86,3 miliarde lei in 2016. Contributia directa a industriei turistice la produsul intern brut (PIB) va fi de 1,9% (6,2 miliarde lei), urmand sa ajunga la circa 21 de miliarde lei in zece ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.