In ciuda discutiilor aprinse pe seama raportului Comisiei Europene din luna mai, de fapt raportul din toamna are cheia integrarii Romaniei in 2007. ""Autoritatile romane au luat in serios observatiile facute de Comisia Europeana in ultimul raport

In ciuda discutiilor aprinse pe seama raportului Comisiei Europene din luna mai, de fapt raportul din toamna are cheia integrarii Romaniei in 2007.

""Autoritatile romane au luat in serios observatiile facute de Comisia Europeana in ultimul raport de monitorizare si au mobilizat multe resurse"", a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa Michael Leigh, seful Directoratului General pentru Extindere din cadrul Executivului de la Bruxelles. Aflat in Romania intr-o vizita de doua zile, oficialul european a venit sa faca inventarul ultimilor pasi facuti de Romania in vederea formularii unor concluzii ce vor fi incluse in raportul de monitorizare de la 16 mai. Dupa o serie de intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, dar si cu reprezentanti ai societatii civile, Michael Leigh a atras atentia asupra catorva probleme care trag Romania inapoi si pentru care UE ar putea activa clauza de salvgardare.
PUNCTE FIERBINTI. Printre problemele semnalate de Michael Leigh se numara lupta impotriva coruptiei, Comisia Europeana solicitand in acest sens o ""foaie de parcurs"" convingatoare. Oficialul a subliniat ca este esential ca eforturile de combatere a coruptiei sa fie considerate ""impartiale"". De asemenea, Leigh a mai spus ca trebuie adoptate masuri energice si serioase atat pentru investigarea cazurilor vechi, cat si pentru impiedicarea unor noi cazuri de coruptie. In plus, in situatia in care Romania nu va face suficiente progrese in asigurarea standardelor europene de siguranta alimentara, este posibila adoptarea unor clauze tehnice de salvgardare, cum ar fi restabilirea controlului la granite sau interzicerea temporara a liberei circulatii a bunurilor, a avertizat Leigh.
SINCERITATE. Fata de alti oficiali de la Bruxelles, care au evitat sa explice cum vor decurge lucrurile in cazul in care raportul din luna mai va sublinia o serie de domenii problematice, Leigh a fost foarte ferm: ""Raportul din mai va atrage atentia asupra domeniilor care inca nu sunt gata si unde e posibila aplicarea clauzei de salvgardare, in timp ce la raportul din noiembrie se va stabili daca autoritatile romane au reusit sa recupereze intarzierile. In caz contrar, Comisia Europeana va activa clauzele de salvgardare"".
FARA PERECHE. Intrebat despre o posibila comparare a Romaniei si Bulgariei, Michael Leigh a refuzat sa faca o paralela intre situatia celor doua state. El a tinut sa reafirme principiul dupa care se ghideaza Executivul de la Bruxelles, acela ca fiecare tara care urmeaza sa se integreze in comunitate sau care deja a aderat este judecata dupa propriile merite, si nu prin comparatii cu alte state, deoarece oficialii europeni analizeaza situatia din Romania si Bulgaria in functie de prioritatile fiecareia. Tot pe acest principiu, a remarcat Leigh, Comisia Europeana o sa decida activarea clauzelor de salvgardare.

BASESCU FACE LOBBY PENTRU MAI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.