Putini sunt cei care stiu ca CEDO a pronuntat deja o condamnare a statului roman, ca urmare a abuzurilor comise de anchetatorul Vasile Doana, ca procuror militar la Parchetul General, agreat de ministeriatele Criste, Tanase si Botos. Numarul persoane
Putini sunt cei care stiu ca CEDO a pronuntat deja o condamnare a statului roman, ca urmare a abuzurilor comise de anchetatorul Vasile Doana, ca procuror militar la Parchetul General, agreat de ministeriatele Criste, Tanase si Botos. Numarul persoanelor nenorocite prin anchete efectuate in stil stalinist cu incalcarea criminala a drepturilor omului si a celor mai elementare norme procedurale si procesual-penale abia daca poate fi inventariat (dosarele cu cercetari si/sau arestari ilegale ale justitiabililor-victime Tanco, Timar, Bucur, Manzateanu, Olteanu, Pintea, Campanu, Paduraru, Focsa etc.). Multi dintre cei gasiti nevinovati de autoritatile judiciare au formulat plangeri penale impotriva procurorului Doana, acesta fiind acuzat, cu dovezi incontestabile si martori, ca a comis arestari nelegale si cercetari abuzive, ca a fabricat probe dupa ce si-a incatusat invinutii (inculpati prin falsuri intelectuale in absenta avocatului apararii), ca a intimidat matori instigati sa declare minciuni la comanda. In prezent exista pe rolul instantelor nationale nu mai putin de patru actiuni prin care doi judecatori, un procuror si un politist, cercetati abuziv si arestati ilegal de Doana, solicita despagubiri substantiale statului roman.
Decizia CEDO din 29 septembrie 2005
In anul 2003, cand CEDO demara procedura de punere pe rol a unui dosar cu abuzurile staliniste ale lui Doana, camarila ministeriatului Joita Tanase il promova in structura centrala de la PNA. Numai ca, dupa doi ani, abuzurile si ilegalitatile comise de procurorul Doana au obnubilat chiar si Inalta Curte Europeana de la Strasbourg.
In cauza "Tudorache contra Romaniei", CEDO a condamnat, la sfarsitul anului trecut, statul roman (decizia din 29 septembrie 2005, devenita executorie in ianuarie a.c.), la plata sumei de 2800 euro, ca daune morale, catre reclamantul Gheorghe Tudorache, cercetat abuziv si arestat ilegal de procurorul Vasile Doana. In dosarul CEDO se arata ca "in luna martie 1998, reclamantul Gh.T., care era comandantul unei unitati militare din Ploiesti, a denuntat intr-o plangere penala sustragerea de motorina de la o alta unitate si aprovizionarea unitatii sale de catre superiorii sai cu carne expirata. La data de 24 martie 1998, procurorul V.D. a inceput urmarirea penala impotriva mai multor persoane de la cele doua unitati militare si a facut mai multe arestari in cauza. La data de 6 aprilie 1998, dupa ce a fost citat sa compara in fata Parchetului, reclamantul a fost arestat provizoriu printr-o ordonanta a procurorului V.D., pentru coruptie pasiva si sustragere de bunuri, fapte care ar fi avut loc intre 1996 si 1998".
Intai arestare, apoi cautare de probe
Arestatul lui Doana a stat dupa gratii de la 6 aprilie 1998 pana la 1 iunie 1998, cand a fost eliberat de o instanta militara. CEDO a constat un fapt judiciar incredibil: "In perioada aprilie 1998-februarie 2002, impotriva reclamantului nu a mai fost intreprins nici un act de procedura si nici nu a fost audiat de organele de urmarire penala. (...) Din probele administrate in dosar rezulta ca intre 15 iulie 1999 si 19 februarie 2002 nu a fost efectuat nici un act de urmarire penala in aceasta cauza. (...). Martorii care au fost indicati spre audiere de avocatul reclamantului, inca din luna aprilie 1998, nu au fost ascultati si rechizitoriul nu a fost redactat (nici pana la data de 21 februarie 2001 - n.n., S.A.)". Sa observam ca prin consemnarea acestor date specifice tergiversarii anchetei, CEDO constata ca procurorul militar Vasile Doana intai a arestat si apoi a vrut sa caute probe pe care, de fapt, nu le-a mai putut gasi si instrumenta conform CPP.
Incetarea urmaririi dupa 54 de zile de arest
In decizia CEDO, magistratii de la Strasbourg au constatat si nevinovatia reclamantului, urmarit penal abuziv de procurorul Doana, fapt judiciar descoperit de un alt anchetator abia peste cinci ani: "La 27 februarie 2003, procurorul O. a pronuntat o ordonanta de incetare a urmaririi penale pentru acuzatia de coruptie pasiva si a trimis restul dosarului penal al reclamantului la Parchetul militar din Bucuresti. (...) Prin ordonanta din 31 martie 2005, Parchetul TMTB a pronuntat incetarea urmaririi penale si pentru acel rest al dosarului penal al reclamantului in ceea ce priveste acuzatiile de delapidare si abuz in serviciu". In consecinta, toate acuzatiile instrumentate prin arestare preventiva de procurorul Doana, in 1998, au cazut ca un castel de nisip. Prin urmare, in loc sa auzim, in anul 2006, de o actiune in regres a statutului roman impotriva procurorului abuziv, care a trimis dupa gratii un om nevinovat pentru 54 de zile, avem de a face cu o candidatura a lui Doana pentru un post de sef in cadrul Parchetului General.
Ancheta abuziva, in lipsa avocatului
Arestat preventiv de procurorul militar Doana a fost si magistratul Stelian Olteanu, care a stat dupa gratii 52 de zile, in anul 2002. Ca procuror al Parchetului Neamt, pe capul lui Olteanu au fost aruncate nu mai putin de sase infractiuni grave pe care le-ar fi comis ca magistrat. Zelosul Doana l-a arestat pe Olteanu sub acuzatiile de inselaciune, favorizarea infractorului, luare de mita, fals intelectual, fals in inscrisuri si uz de fals. Instanta suprema insa nu a fost pacalita de procurorul Doana. CSJ (completul format din judecatorii M.Prodan, Gh.Bucur si M.Teodorescu), prin decizia penala nr. 3622 din 25 iulie 2002, a dispus eliberarea lui Olteanu, constatand mai multe nereguli procedurale si procesuale comise de anchetatorul Doana. CSJ arata ca "dreptul la aparare a fost in mod flagrant incalcat, neexistand o aparare efectiva, ci doar o simpla formalitate, si aceea nerespectata". Cu alte cuvinte, CSJ confirma faptul ca procurorul militar Doana avea alergie la avocatii alesi de persoanele anchetate abuziv (fara probe legale, fara respectarea celor mai elementare drepturi ale omului).
SUP pentru sase infractiuni fabricate
Si dosarul Stelian Olteanu contra Vasile Doana a ajuns la CEDO, dupa ce in 2004 si 2005, aceasta victima a arestarii si inculparii abuzive a primit rezolutia SUP (scoatere de sub urmarire penala) de la PNA si PG, pentru toate cele sase acuzatii grave fabricate de anchetator. Astfel, campionul arestarilor abuzive Vasile Doana a devenit abonatul deciziilor CEDO de condamnare a statului roman. Faptele reclamate de victima Stelian Olteanu (repus in functie de CSM, in 2005, tot ca procuror la Neamt) depasesc chiar si limitele unei anchete regizate, falsificate.
Dupa eliberarea din arest, dispusa de CSJ, Stelian Olteanu a facut plangere penala impotriva anchetatorului Doana. Ca procuror de profesie, Stelian Olteanu a fost in masura sa constate abuzurile unui anchetator care actiona fara probe: "Am protestat si am sustinut ca se procedeaza nelegal, dar procurorul Vasile Doana mi-a spus <<Va arestez, d-le procuror, cu cel mai mare viciu de procedura!>>. Lt. col. Doana Vasile a refuzat sa consemneze cele relatate de catre martorul Gina Gurici, grefiera Parchetului Neamt, motivand ca declaratia acesteia <<ii strica munca de cinci luni de zile!>>".
Grozavii judiciare cu "prostituate la motel"
La Sectia militara din PG, exact locul unde Doana vrea sa ajunga sef, cu avizul CSM si al presedintelui Romaniei, mai exista o serie de sesizari in care victima Olteanu a atentionat asupra unor grozavii judiciare, reclamate acum si la CEDO:"(...) In acelasi mod a procedat si cu grefiera Mirela Renghes, care era insarcinata in luna a noua si care in cele din urma l-a amenintat pe procurorul Doana ca daca va naste acolo, va suporta toate consecintele. Ulterior s-au facut presiuni si amenintari asupra sotului grefierei Renghes, care este politist la IPJ Neamt, ca sa-si determine sotia sa declare cum doreste procurorul. (...) Modalitatea celor care au efectuat ancheta in cauza a fost pusa la indoiala de fapte care se inscriu ca acte de coruptie: note de plata achitate de inculpati, prostituate platite si furnizate la motelul unde au locuit (anchetatorii - n.n.,S.A.), politisti care au asigurat protocolul pentru procurorii militari pe toata perioada deplasarii la Piatra Neamt si in judet, ulterior propusi la avansare de catre acestia".
Un vis urat pentru generalul dr. Dan Voinea
Ca adjunct al viitorului sef de Sectie Militara la PG a fost propus, la CSM, generalul Dan Voinea, un nume arhicunoscut societatii civile din 1989 si pana in prezent. Procurorul militar Dan Voinea a avut curajul, in 1997, sa redeschida dosarele Revolutiei din Decembrie 1989, finalizate cu anchete laborioase si rechizitorii. Tot procurorul Dan Voinea a avut curajul sa extinda cercetarile si invinuirile (urmarirea penala) in dosarul incendiar al Mineriadei din 13-25 iunie 1990. In aceste anchete, instrumentate sub coordonarea lui Dan Voinea, au fost pusi, recent, sub invinuire nume grele ale politicii postdecembriste precum Ion Iliescu sau Virgil Magureanu. In acest context, apare de neinteles cum un procuror cu rebut profesional la CEDO, ca abuzivul Vasile Doana, ar putea sa candideze cu profesionistul Dan Voinea la conducerea Sectiei Militare. Intr-un stat din spatiul UE, un asemenea procuror abuziv ar ajunge subiect de studiu pentru studentii facultatilor de medicina si de psihologie.
Dosarul "Electrica" nu se intoarce la DNA
Tribunalul Timis a respins, ieri, o cerere de retrimitere a dosarului Electrica Banat la DNA Timisoara, sustinuta de majoritatea avocatilor inculpatilor, prin care s-a invocat nerespectarea unor prevederi legale din codul de Procedura Penala cu privire la dreptul la aparare al celor cercetati. Toti avocatii inculpatilor din dosarul Electrica Banat, cu o singura exceptie, au cerut judecatorului sa aiba in vedere faptul ca, in cazul a doi fosti comisari ai Garzii Financiare centrale (inculpati), procurorii DNA Timisoara, nu le-ar fi adus la cunostinta intregul material de urmarire penala. Avocatii au invocat astfel incalcarea Codului de Procedura Penala, care are ca sanctiune pentru aceasta abatere nulitatea absoluta. Avocatii celor doi au cerut disjungerea cauzei fata de acestia si retrimiterea intregului dosar la DNA.
Judecator recuzat
In privinta retrimiterii dosarului la DNA, toti avocatii au fost de acord, mai putin Catalin Dancu, avocatul lui Vasile Croitoru. Acesta din urma este considerat capul retelei de firme care a alimentat filialele Electrica cu produse contrafacute. De asemenea, el este acuzat ca ar fi mituit direct sau prin interpusi persoane fie din conducerea filialelor Electrica, pentru a incheia contracte la preturi supraevaluate, fie functionari ai fiscului or ai Garzii Financiare pentru a sterge urma unor date din contabilitatea firmelor pe care le reprezenta. "Eu am o pozitie contrara fata de colegii mei avocati. Sunt de acord cu disjungerea, dar nu si cu intoarcerea intregului dosar al cauzei la DNA. Nu o sustin", a spus avocatul Dancu. Dupa ce judecatorul a decis respingerea solicitarii avocatilor, acestia au cerut recuzarea magistratului. Dupa ce aceasta cerere de recuzare va fi analizata de un complet de judecatori se va fixa urmatorul termen de judecata. Sedinta de ieri este prima, dupa mai multe luni, in care procedura a fost completa. (M.V.R.)
Stanoiu, audiata ca martor in dosarul "Rompetrol"
Rodica Stanoiu (foto), fostul ministru al Justitiei, a fost audiata, ieri, la Parchetul General, in calitate de martor, in dosarul "Rompetrol". Rodica Stanoiu, care a venit la audieri insotita de avocatul Alice Draghici, a discutat cu procurori despre modul in care a fost elaborata si emisa Ordonanta 118/2003 de catre Guvernul Nastase prin care datorii ale companiei Rompetrol au fost transformate in obligatiuni subscrise de catre stat. La iesirea din sediul Parchetului, Rodica Stanoiu nu a dorit sa dea detalii ziaristilor despre intalnirea pe care a avut-o cu anchetatorii, spunand doar ca a discutat despre Ordonanta 118. In acest dosar au fost audiati pana in prezent, in calitate de martori, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea, Nicolae Berechet, Ionel Blanculescu, Acsinte Gaspar, fiind asteptati si fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu. (B.C.G.)
Decizie amanata in cazul Tundrea
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru data de 3 aprilie pronuntarea privind recursul inaintat de procurori impotriva deciziei de achitare a lui Marcel Tundrea (foto). Procurorul de sedinta a solicitat, ieri, trimiterea cauzei lui Marcel Tundrea (n.r. -gorjeanul codamnat pentru omor si viol, si achitat, dupa 12 ani de detentie, de Curtea de Apel Brasov), la instanta de fond, Tribunalul Brasov, in vederea readministrarii de probe, pe motiv ca in dosar exista mai multe aspecte dubioase. Pe de alta parte, avocatul lui Tundrea a cerut respingerea recursului Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov impotriva hotararii de mentinere a achitarii clientului sau. Aparatorul lui Tundrea, avocatul Liliana Clima a declarat ca a crezut dintotdeauna in nevinovatia clientului sau si ca Marcel Tundrea a stat inchis pe baza unor probe incerte si a unei declaratii inconsecvente. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.