Liberalul Bogdan Olteanu a castigat cursa pentru sefia Camerei cu 196 de voturi pentru, in timp ce Valer Dorneanu (PSD) a primit 88 de voturi, iar Daniela Popa (PC), 22 de voturi. Au fost prezenti 313 deputati, iar sapte voturi au fost anulate. Inai

Liberalul Bogdan Olteanu a castigat cursa pentru sefia Camerei cu 196 de voturi pentru,
in timp ce Valer Dorneanu (PSD) a primit 88 de voturi, iar Daniela Popa (PC), 22 de voturi. Au fost prezenti 313 deputati, iar sapte voturi au fost anulate. Inaintea votului a avut loc un schimb de replici acide intre membrii Coalitiei.

Presedintele PD, Emil Boc, a aratat ca decizia conservatorilor de a propune un candidat propriu pentru fotoliul lasat liber de Adrian Nastase plaseaza acest partid in afara Coalitiei. ""Partidul Conservator s-a plasat, s-a autoplasat in afara Coalitiei, si-a reconfirmat statutul de solutie imorala"", a acuzat Boc, sustinand, pe de alta parte, ca nu este normal ca un ""partid cu 20 de parlamentari"" sa ceara presedintia Camerei Deputatilor. Ironia lui Boc la adresa PC nu s-a oprit aici, liderul democrat opinand ca acestia ar fi manati de ""disperarea in materie de publicitate, de a aparea cu orice pret in atentia opiniei publice"".
In acelasi timp, Emil Boc a adus in discutie si amenintarea alegerilor anticipate, aratand ca gestul conservatorilor demonstreaza ca ""PD a avut dreptate cand a cerut anticipate pentru a avea o guvernare eficienta"". De alfel, Boc a avertizat PC ca, daca nu-l vor sustine pe Bogdan Olteanu din primul tur, ""cu greu isi vor putea mentine locul in Coalitia aflata la guvernare"". Liderii democrati recunosc insa ca la intalnirea de duminica seara PC nu a revendicat nimic in schimbul sustinerii lui Olteanu, argumentand propunerea Danielei Popa prin faptul ca aceasta ar fi un bun presedinte de Camera.
REPLICA. Liderul PC, Dan Voiculescu, a iesit imediat la contraatac. ""Vreau sa reamintesc opiniei publice ca noi am intrat la guvernare pentru ca nu am avut incotro, nu pentru ca am vrut. Dl Basescu ne-a rugat sa intram la guvernare, am intrat pentru stabilitate politica. Daca presedintele si premierul doresc sa iesim de la guvernare, iesim fara probleme. Dar raspunderea pentru stabilitatea politica nu este a noastra"", a declarat Dan Voiculescu.
""SOLUTIA IPOCRITA"". In ceea ce priveste acuzatiile lui Boc ca PC este ""solutia imorala"", liderul conservator a spus ca ""dl Boc si cu seful lui, dl Basescu, sunt solutia ipocrita"". ""Nu fac altceva decat demagogie politica, spectacole care noua nu ne plac"", a acuzat Dan Voiculescu. El a precizat ca, propunand un candidat propriu, PC nu face altceva decat ""sa respecte regulile democratiei"". ""Noi nu am avut si nu avem cu Alianta PNL-PD nici un fel de acord, nici un fel de protocol legat de alegerea presedintelui Camerei"", a explicat Voiculescu, precizand ca ""nu era normal Coalitia sa aiba un singur candidat"", pentru ca ""la guvernare sunt trei entitati politice, nu una, si fiecare poate avea candidatul sau"".
BATALIE SURDA. Daca cu PC se razboiesc public, democratii vor sa tina sub pres meciul cu liberalii pentru functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. PNL a aprobat nominalizarea deputatului Titu Gheorghiof pentru acest post. Surse din PD au declarat insa Jurnalului National ca, dupa ce Olteanu va fi ales presedinte al Camerei, PD va solicita PNL postul ministerial ""pentru a echilibra raportul de functii in Alianta"". Argumentul acestora este ca intelegerea cu liberalii viza nu doar obtinerea de catre ei a sefiei Camerei, ci si obtinerea sefiei Senatului de catre PD.
Si cum acest lucru nu este posibil acum, PD trebuie consolat cu inca o functie de ministru, pentru care ar urma sa fie sustinut Cristi Radulescu, liderul deputatilor PD.

""PRESEDINTE NECOMUNIST""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.