A fost descoperit de marele compozitor George Enescu. La varsta de 15 ani debuta la Ateneul Roman in compania Orchestrei Filarmonice din Bucuresti, iar in anul 1950 devenea solist al Filarmonicii. Compozitorul si pianistul Valentin Gheorghiu implines
A fost descoperit de marele compozitor George Enescu. La varsta de 15 ani debuta la Ateneul Roman in compania Orchestrei Filarmonice din Bucuresti, iar in anul 1950 devenea solist al Filarmonicii. Compozitorul si pianistul Valentin Gheorghiu implineste astazi 78 de ani. ""Muzica te apropie de Divinitate...""
""Ma simt inca tanar sufleteste datorita muzicii, pe care o slujesc de peste 60 de ani. Muzica te apropie de Divinitate si te leaga de oameni pe care ii cunosti si ii iubesti mai mult. In decursul vietii mele m-am condus dupa doua percepte esentiale pentru un muzician, si nu numai: respect fata de compozitorii interpretati si cinste fata de ascultatori si chiar fata de mine. Petrec ziua mea de nastere in familie. Am concert saptamana viitoare, in ziua de 29 martie, la Ateneu, cand este sarbatorit fratele meu, Stefan Gheorghiu (n.r. - violonist), care implineste 80 de ani. Sunt invitati multi elevi de-ai lui, care sunt foarte cunoscuti prin strainatate. Cea mai mare satisfactie ca muzician este atunci cand spectatorii din sala te asculta cu placere si sunt fericiti. Toata viata mea asta am incercat, sa-i fac sa inteleaga muzica pe care o cant. Daca ar fi s-o iau de la inceput, tot muzica as face. Cand eram copii, mie si fratelui meu ne placea sa cantam, dar nu ne-am gandit atunci la muzica, asa, ca la o cariera. Asta mi-a placut de la inceput si a fost bine sa stiu ce vreau sa fac in viata. Cea care ne-a ajutat la inceput a fost profesoara noastra din Galati, unde m-am nascut. Apoi, maestrul Geor-ge Enescu ne-a ascultat cand eram copii si a trimis cateva scrisori ca sa fim primiti la studii la «Conservatorul National Superior de Muzica» de la Paris timp de doi ani. Pentru noi, Enescu nu este numai un mare compozitor, ci si un om foarte generos. Ii apreciez pe toti compozitorii, incepand cu Bach si terminand cu Enescu.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.