Sava Gotul, traitor in a doua jumatate a secolului IV d.Hr., intr-un sat din zona buzoiana, era vestit prin faptele sale crestinesti.
Cand conducatorii gotilor incepusera sa se agite, prin 371-373, impotriva crestinilor, bastinasii satului s-
Sava Gotul, traitor in a doua jumatate a secolului IV d.Hr., intr-un sat din zona buzoiana, era vestit prin faptele sale crestinesti.
Cand conducatorii gotilor incepusera sa se agite, prin 371-373, impotriva crestinilor, bastinasii satului s-au pornit in a-i convinge pe crestini sa guste din carnea animalelor sacrificate in cinstea zeitatilor, prefacan-du-se astfel ca ei nu-s crestini; aceasta pentru a evita persecutiile. Bastinasii, necrestini, socoteau ca in felul acesta prigonitorii lui Sava Gotul si ai celorlalti crestini vor fi pacaliti. Numai ca Sava Gotul a refuzat sa intre in joc, atentionandu-i pe coreligionarii sai ca, ""daca cineva gusta din carnurile pregatite, acela nu mai poate fi socotit crestin"", spune Petre Diaconu in cartea ""Izvoarele crestinismului romanesc"" din 2003. Sava Gotul a patimit pentru Hristos in vremea prigoanei lui Atanaric, fiind inecat in raul Buzau la 372. Moastele sale se afla in Cezareei Capadociei. Se sarbatoreste la 12 aprilie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.