O echipa de cercetatori de origine germana a descoperit, in selva din Peru, ce-a de-a treia cascada ca marime din lume... Cascada masoara 771 de metri si este surclasata doar de cataractele Angel din Venezuela (972 de metri) si de Tugela din sud
O echipa de cercetatori de origine germana a descoperit, in selva din Peru, ce-a de-a treia cascada ca marime din lume...


Cascada masoara 771 de metri si este surclasata doar de cataractele Angel din Venezuela (972 de metri) si de Tugela din sudul Africii (948 metri). Potrivit publicatiei spaniole El Mundo, cascada, botezata Gocta dupa numele populatiei din imprejurimi, se intinde din inima provinciei Chachapoyas pana in nordul Limei.
Pentru a putea ajunge la Gocta, cercetatorii au fost nevoiti sa parcurga un traseu extrem de lung si de dificil, de aproximativ sase ore. In acest sens, oamenii de stiinta
le-au cerut ajutorul autoritatilor si guvernului pentru a transforma zona intr-una turistica si pentru a putea facilita accesul la cascada. Pe de alta parte, rezervatia naturala care inconjoara cascada si care cuprinde specii foarte rare de plante si animale trebuie protejata si imprejmuita.
SPECTACOL. Amazonul este o regiune neexplorata in totalitate inca. Stabilita aici, populatia Chachapoya se poate mandri cu complexul arheologic Kuelap, ce a reprezentat, dupa Cascada Gocta, un interesant obiect de studiu pentru cercetatori. Ei au mai descoperit ca locul de unde cascada erupe se afla undeva pe creasta muntilor. Nu de putine ori apa spumeganda a Goctei a fost confundata de localnici cu norii ce inconjoara versantii. Ceata adunata deasupra vaii unde se varsa cascada ii confera misterul cuvenit. Pentru a te bucura de spectacolul pe care il ofera cataracta, trebuie sa fii pregatit de un drum anevoios si dotat cu echipamentele necesare.
Chiar si locuitorii care la inceput s-au speriat de mareata cascada sunt dornici sa contemple indeaproape acest ""monument al naturii"". Si daca pana acum erau reticenti fata de turisti, lucrurile
s-au schimbat o data cu decizia guvernului de a amenaja drumurile catre Gotca.
MITURI. ""Locuitorilor le era teama sa se apropie de cascada. Ei considerau ca in apele sale se ascunde o sirena. Mitul popular indica faptul ca respectiva sirena avea grija de aurul care se afla pe fundul apelor. La randul ei, sirena era protejata de un animal gigantic si periculos. De aceea, bastinasii nu indrazneau sa se apropie de cascada"", povesteste El Mundo. O alta legenda spune ca nici un locuitor nu s-a putut bucura pana acum de frumusetile cascadei inca de la disparitia tanarului fermier Juan Mendoza. Despre acesta se crede ca a fost prins, in mod misterios, de stancile uriase care se aflau in spatele cascadei. ""De atunci, oamenii nu au mai indraznit sa se apropie de apa. Iar cei care au facut-o credeau ca fermierul si-a pierdut viata in aburii emanati de cascada, nicidecum in apa. Foarte multa vreme s-a crezut ca vraja Goctei este atat de puternica, incat rocile se formeaza peste noapte in jurul ei"", afirma Maria Celinda, ziarista la publicatia The Trade.
ERA DESCOPERIRILOR. Maria Celinda sustine ca era marilor descoperiri stiintifice abia incepe. ""Unii considera ca pamantul este atat de populat, incat nu a mai ramas nimic nedescoperit. Toate au randul lor"", continua ziarista. Povestea Cascadei Angel este asemanatoare. Cea mai inalta cadere naturala de apa din lume a fost descoperita accidental, in anul 1935, de catre exploratorul american Jimmy Angel. Ulterior, avionul in care se afla acesta s-a prabusit in apropierea cascadei. Guvernul venezuelean a botezat cataracta Angel pentru a comemora exploratorul. A doua mare cascada, Tugela, a fost descoperita inainte de 1.800 de un cuplu de fermieri.
Ea este situata in regiunea africana Drakensberg (Muntii Dragonului). Despre cascada Tugela oamenii spun ca cel mai usor se vede dupa o ploaie calda sau la apusul Soarelui. Deseori, ei folosesc apa ei pentru a-si potoli setea sau pentru a-si vindeca ranile. ""Atunci cand ingheata, ceea ce se intampla foarte rar, cascada iti ofera imagini rare, un spectacol de forme. Cuburile de gheata se transforma in copacei sau chiar in siluete de oameni"", sustin turistii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.