Slobodan Milosevici, iubit de unii, hulit de altii, a parcurs ieri ultimul drum, de la Belgrad la Pojarevaci. Un ultim drum pe parcursul caruia i-a adus un ultim omagiu o mare de oameni.

Pozarevaci, orasul natal al lui Slobodan Milosevici, s-a pregatit intens pentru a primi ramasitele pamantesti ale fostului presedinte iugoslav. Sicriul a fost expus, inainte de a fi transportat la proprietatea familiei Milosevici, unde a fost inhumat, in piata centrala a acestui orasel, pentru ca sarbii sa-si poata lua ramas-bun.
Mii de oameni l-au petrecut pe fostul lider sarb, fie din convingere politica, fie din curiozitatea de a asista la cel mai important eveniment petrecut in orasul lor. In acordurile marsurilor funebre intonate de o orchestra, au pasit incet, fara a provoca incidente, in urma masinii argintii care transporta sicriul. Multi au aruncat, de pe margine, flori pe capota autoturismului.
100.000 DE OAMENI. Cand sicriul lui Milosevici a parasit Belgradul, zeci de mii de oameni au iesit in strada, blocand, practic, centrul orasului. Citand estimari ale politiei, postul BBC pomenea de 100.000 de persoane venite in dreptul Parlamentului pentru a asista la plecarea cortegiului catre Pozarevaci. ""Am venit sa-mi iau adio de la cel mai important fiu al Serbiei"", a spus un sarb venit la Belgrad special pentru eveniment. Si din Croatia, Bosnia sau Kosovo au sosit manifestanti ingramaditi in autobuze. ""Este un erou si nu va muri niciodata"", scria pe un banner adus de acestia.
La o contramanifestatie au participat aproximativ 2.000 de persoane, care nu au dat insa de lucru fortelor de ordine.
Numerosi locuitori din Pojarevat au iesit din case in pofida zilei mohorate de sambata, pentru a-i aduce omagii fostului presedinte. Orasul era plin de oameni care purtau in maini trandafiri rosii, simbol al Partidului Socialist, si care aveau in piept insigne cu chipul defunctului presedinte sarb.
De altfel, au aparut si tricouri imprimate cu poza lui Milosevici, acestea fiind scoase la vanzare la tarabe, in piata centrala a orasului, unde a fost arborata o fotografie a acestuia cu semnul de doliu in coltul din dreapta sus si unde a fost ridicat un ecran si au fost aduse boxe pentru ca toti cei stransi in piata sa poata urmari manifestatiile in onoarea fostului presedinte organizate la Belgrad. Cea mai mare parte a persoanelor prezente erau in varsta, dar au putut fi vazuti si tineri imbracati in haine negre si purtand ochelari de soare negri.

ABSENTI. Fiica, Marija, stabilita in Muntenegru, si fratele, Borislav, aflat de multi ani la Moscova, nu au venit la inmormantare, desi nu sunt certati cu legea sarba. Ea, din convingere, el, din cauza unor probleme cardiace