Muschiul inimii e infasurat in doua foite, prima se lipeste de muschi si se numeste pericard visceral, iar a doua este denumita pericard parietal. Intre aceste doua foite se afla un lichid, intre 15 si 40 de mililitri, care face posibila alunecarea f
Muschiul inimii e infasurat in doua foite, prima se lipeste de muschi si se numeste pericard visceral, iar a doua este denumita pericard parietal. Intre aceste doua foite se afla un lichid, intre 15 si 40 de mililitri, care face posibila alunecarea foitelor, un fel de gresare. In urma unor procese inflamatorii creste cantitatea aceasta de lichid si apar pericarditele acute si cronice, insumand 10%-15% din totalul bolilor cardiovasculare.
Cea mai lipsita de gravitate este pericardita acuta virala, aparuta in urma unei viroze, a unei raceli. Explica pericarditele conf. dr. Daniela Bartos, sefa sectiei de medicina interna de la Spitalul de Urgenta Floreasca. Pericardita acuta virala se manifesta prin dureri in piept precum o apasare sau o strangulare, durere ce se accentueaza cu respiratia si la unele miscari. La ascultatul cu stetoscopul se aud zgomote, frecaturi intre foitele pericardice si electrocardiograma are unele modificari. Aceasta forma fara gravitate dispare dupa sapte-zece zile de tratament cu medicamente antiinflamatoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.