Cartea Romaneasca a reeditat controversata piesa a Alinei Mungiu-Pippidi, ""Evanghelistii"". Povestea este scurta, scrisa cu nerv, dar fara profunzime, forta si idei originale. Piesa are insa un atribut major: poate fi interpretata in mai multe regis
Cartea Romaneasca a reeditat controversata piesa a Alinei Mungiu-Pippidi, ""Evanghelistii"". Povestea este scurta, scrisa cu nerv, dar fara profunzime, forta si idei originale. Piesa are insa un atribut major: poate fi interpretata in mai multe registre - religios, ideologic, politic etc.

TEZA. Actiunea se desfasoara in Asia Mica, unde filozoful sofist Cherintos, inconjurat de discipolii sai, Luca, Ioan, Marcu si Matei incearca sa supravietuiasca in ""economia de piata"" a vremii. Apostolul Pavel, insotit de Povestitorul (Iisus), ii plateste sa compuna istoria unei noi religii, crestinismul. Cei patru discipoli vor scrie fantezist despre nasterea, viata, minunile si moartea lui Iisus. Iisusul din ""Evanghelistii"" nu este doar complet desacralizat si demistificat, dar nu are nimic dintr-un lider sau dintr-un umanist. Este un simplu idealist, care l-a inspirat pe Pavel sa creeze o noua credinta, caci, dupa cate afirma, lumea nu poate fi condusa prin ratiune, ci prin irational. Teza este de tip marxist: ""religia, opiumul maselor"". Pavel este aici tiranul, manipulatorul, ideologul dispus sa asasineze pentru cauza in care crede. Si ii va ucide pe toti, chiar si pe Iisus. ""Evanghelistii"" nu pare a fi neaparat un atac la adresa crestinismul, ci modelul cultural crestin este folosit drept pretext pentru a pune in discutie cateva idei: manipularea, totalitarismul, misoginismul, involutia in mentalul colectiv.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.