Campania electorala pentru alegerile de maine, din Belarus, a fost marcata de anuntul dejucarii unei asa-zise lovituri de stat de catre serviciile secrete, arestarea unor membri ai opozitiei, precum si a observatorilor, sub acuzatia ca ar pregati o revolutie cu sprijin strain.

Potrivit adversarilor regimului belarus, acestea sunt metode demne de fosta Uniune Sovietica, unde amenintarea comploturilor sustinute de forte straine a justificat adesea actele de represiune.
La inceputul lunii martie, seful KGB, Stepan Suhorenko, a anuntat dejucarea unei tentative de lovitura de stat care ar fi fost sustinuta de Washington. In paralel, candidatul prooccidental al opozitiei, Aleksandr Milinkevici, le-a cerut concetatenilor sai sa urmeze modelul ""revolutiei portocalii"" din Ucraina si sa iasa pe strazi in ziua alegerilor, pentru a denunta fraudele electorale. Numai ca joi, acelasi sef al KGB din Belarus i-a amenintat pe cei care vor iesi in strada ca vor fi pedepsiti cu inchisoare pe viata sau chiar ca sunt pasibili de pedeapsa cu moartea pentru ca vor fi declarati teroristi.