O duba de jandarmi si o ""Salvare"" l-au dus ieri pe Omar Hayssam la Parchetul General, pentru audierea lui intr-un dosar economic, potrivit informatiei oficiale, ""sensibil"", conform surselor judiciare. Fara avocati si fara traducator, sirianul ""a
O duba de jandarmi si o ""Salvare"" l-au dus ieri pe Omar Hayssam la Parchetul General, pentru audierea lui intr-un dosar economic, potrivit informatiei oficiale, ""sensibil"", conform surselor judiciare. Fara avocati si fara traducator, sirianul ""a vorbit"" cu procurorii DIICOT aproape doua ore.

Alaiul care l-a condus ieri la Parchet pe sirianul incatusat pentru terorism a fost o imagine impresionanta: o duba plina cu jandarmi, masini de politie si o ""Salvare"". Candva prosper om de afaceri acceptat in ""alaiul prezidential"", acum un detinut bolnav, Omar Haysam a fost ieri dus la ancheta. Vreme de doua ceasuri, el a fost audiat de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). In ce dosar si in ce calitate sunt doua intrebari la care raspunsul oficial al Ministerului Public nu a oferit date lamuritoare.
DOSAR SENSIBIL. ""Hayssam a fost audiat intr-un dosar economic. Nu va putem spune mai mult, nici macar calitatea in care a fost audiat"", ne-au declarat reprezentantii Biroului de presa al institutiei.
Surse judiciare au precizat pentru Jurnalul National ca este vorba despre un dosar ""sensibil"", obtinut in 2005 prin disjungere din celebrul caz al rapirii jurnalistilor romani in Irak. Precizam ca anchetatorii vizeaza ""infractiuni ce aduc atingere sigurantei nationale a Romaniei, precum si a Fortei Multinationale din Irak"".
Sursele citate ne-au spus ca in acest nou ""dosar sensibil"", cel putin cinci cetateni romani, ""persoane cunoscute"", sunt in atentia procurorilor pentru afaceri ce ar putea avea legatura si cu tranzactii de armament efectuate in zona Orientului Apropiat si a Orientului Mijlociu, chiar in momente de conflict. De altfel, anchetatorii romani au beneficiat in aceasta problema si de sprijinul autoritatilor SUA, carora li s-a confesat ex-partenerul lui Hayssam, Mohammad Munaf. Acesta a ""facilitat identificarea si documentarea activitatii infractionale a mai multor persoane care apartin unor organizatii internationale de criminalitate organizata si terorism"".
MARTOR? Hayssam nu a fost insotit la Parchet de nici unul dintre avocatii care il reprezinta in cele trei dosare penale trimise deja in instanta. ""Nu stiu ce au in cap procurorii de au procedat asa, nu ne-au chemat pe nici unul dintre aparatori"", ne-a declarat ieri avocatul Viorel Spanu. Fara un avocat si fara un traducator, Omar Hayssam nu putea fi audiat legal decat in calitate de martor sau/si denuntator. La plecare, Omar a refuzat sa spuna jurnalistilor pentru ce a fost audiat: ""Nu e treaba voastra!"". Intrebat de relatia cu Dinu Patriciu (trimitere la afacerile din Sudan), sirianul a raspuns: ""Eu sunt in relatii bune cu toata lumea"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.