Pe o strada dosnica din centrul Bucurestiului, la trei dimineata, un roman morocanos ii ordona unei tinere femei sa-si descheie haina si sa faca o pirueta. ""Vedeti, e frumoasa"", spune el pe un ton rece, monoton. ""Sanatoasa, piele buna fara semne.

Pe o strada dosnica din centrul Bucurestiului, la trei dimineata, un roman morocanos ii ordona unei tinere femei sa-si descheie haina si sa faca o pirueta. ""Vedeti, e frumoasa"", spune el pe un ton rece, monoton. ""Sanatoasa, piele buna fara semne. Avem si fisa medicala. Vreti sa-i vedeti corpul?"". ""Nu, multumesc!"", ii raspund. ""Vad ca e in buna conditie"".

Asa isi incepe articolul aparut in Sunday Telegraph la 6 noiembrie anul trecut, David Harrison - un jurnalist de investigatii care a ajuns ""undercover"" - peste - pe strazile Bucurestiului. A negociat pentru trei fete. Insa doar una - Ileana - a fost mai ""norocoasa"" si a ajuns pe mana unui om care nu era ceea ce parea...
PRETUL. A cumparat-o cu 2.000 de euro. Drama ei a inceput cand avea numai 16 ani. Ileana face parte dintr-o familie saraca de la periferia Bucurestiului. Intr-o seara, la discoteca, a fost violata de mai multi indivizi, isi continua povestea David Harrison. ""Aceasta nu a fost o iesire spontana a unei bande de delicventi, ci o tactica premeditata si bine pusa la punct - era primul pas in definirea ei ca prostituata"". Dupa viol, un ins ""binevoitor"" a ajutat-o sa treaca peste acesta urata poveste. Facea insa parte tot din plan. Dupa sase saptamani au plecat impreuna intr-un week-end de basm la mare. Acolo, ""prietenul"" a vandut-o unui proxenet pentru 200 de euro. Inchisa intr-o incapere intunecoasa, a fost fortata sa ""presteze"" servicii sexuale, zi si noapte. A fost vanduta de mai multe ori.
MARFA VIE. Intr-un alt articol din aceeasi serie aparuta in Sunday Telegraph, David Harrison povesteste despre o razie a politiei din Skopje - Macedonia, unde politistii au gasit o inchisoare lugubra - un beci mizer in care erau inchise opt femei printre care si doua romance. ""In spatele unui raft din coridorul unui motel decazut, politistul a identificat o usa mascata. Cand el si colegul sau au coborat pe scari, cu lanternele luminand in intunecoasa si igrasioasa inchisoare, nu le-a venit sa-si creada ochilor. Chircite langa perete stau opt tinere femei inspaimantate. Cateva saltele imbacsite intinse pe pamant, o gramada de haine aruncate si cateva cutii goale. Nu exista caldura sau lumina. Fetele sunt din Europa de Est, momite de prin Romania, Moldova, Ucraina si Bulgaria cu promisiuni de slujbe bune - de chelnerite sau de dansatoare. Au fost insa sclave in Macedonia de Vest, inchise in pivnite insalubre si chemate sus de catre stapanii lor doar pentru a oferi servicii sexuale clintilor, de obicei beti si deseori violenti (...) O fata din Romania, careia ii vom proteja identitatea, a spus: ""situatia mea de-acasa era foarte grea. Nu se gaseste nimic de lucru in zona. Un barbat pe care-l cunosc de mult timp mi-a facut oferta sa muncesc «afara».
L-am crezut. Dar a fost doar o minciuna, m-a dus in Serbia, m-a vandut si am ajuns in Macedonia"". O alta victima romanca - vanduta de o femeie care i-a promis de lucru in Italia - a spus: ""am auzit povesti despre femei cumparate si vandute precum marfurile dar nu le-am crezut niciodata - nici nu am visat ca mi se poate intampla si mie"".
Reactia autoritatilor Marii Britanii in privinta fetelor traficate, originare (si) din Romania, care ajung in Marea Britanie, este dura: ""Ingrijorarea asupra fenomenului femeilor est-europene care sunt aduse in Marea Britanie si exploatate sexual l-a fortat pe Tony Blair sa declare razboi impotriva traficantilor de carne vie. Tony Blair a atras atentia ca puterile politiei si ale serviciilor de securitate nu sunt suficiente si ca vor fi luate noi masuri in scurt timp. Una dintre acestea ar putea fi ca suspectii sa fie tinuti in arest pentru mai mult de 48 de ore"", precizeaza Sunday Telegraph.
MADE IN ROMANIA. Cele mai multe din fetele ""tinta"" sunt adolescente vulnerabile de 15-19 ani, sustine ziaristul britanic. Provin, invariabil, din familii sarace din orasele si satele din sudul Romaniei: Calarasi, Slobozia si Constanta. Cele care le recruteaza initial sunt de obicei femei, cateodata chiar propriile mame. Unele sunt duse sa munceasca in Bucuresti sau in alte orase, inainte sa fie mutate, in general, in tarile Europei de Vest via ""piata de fete"" din Albania si Macedonia. Le sunt promise slujbe bune, dar cand ajung pasapoartele le sunt confiscate si multe sunt inchise in camere murdare si sunt fortate sa-si vanda trupurile. Tot castigul lor este luat de proxeneti. Opunerea rezistentei este pedepsita cu violuri de grup si batai"" relateaza in continuare Sunday Telegraph.
David Harrison a fost curios sa afle si reactia autoritatilor romane... ""La comandamentul din Bucuresti al Centrului National pentru Prevenirea traficului de fiinte umane, Silviu Erusenco, comisar de politie, e necrutator in privinta traficantilor. «Asta este exploatare. Noi am avut fete care ne-au spus ca traficantii au ucis o alta fata in fata lor, pentru a le ingrozi si a le infrange pornirile de a se opune acestui tratament». Autoritatile romane fac ce pot, dar depind de fondurile de caritate pentru a finanta adaposturile pentru victime si campaniile de prevenire. Criticii spun ca politistii, nu fac indeajuns pentru a prinde traficantii si-i acuza ca iau spagi de la pesti"", scrie jurnalistul britanic.

HARTA TRAFICULUI DE MINORI IN EUROPA SI ISRAEL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.