Chirurgul, alaturi de robot Chirurgii britanici au efectuat una dintre etapele unui transplant de rinichi folosindu-se de un robot. Da Vinci este unul dintre cei doi roboti chirurgicali de acest gen de care dispune Marea Britanie si este cel mai a

Chirurgul, alaturi de robot

Chirurgii britanici au efectuat una dintre etapele unui transplant de rinichi folosindu-se de un robot. Da Vinci este unul dintre cei doi roboti chirurgicali de acest gen de care dispune Marea Britanie si este cel mai avansat din lume. Robotul este manevrat de un chirurg printr-o consola speciala si efectueaza miscari minutioase in corpul pacientului prin incizii extrem de reduse ca dimensiuni. Robotul a mai fost folosit in Marea Britanie pentru a preleva organe bolnave si a efectua operatii simple de chirurgie reconstructiva, dar aceasta este prima oara cand Da Vinci a fost folosit pentru a preleva un organ sanatos de la un donator viu.

MALFORMATII. Trei cazuri de copii cu malformatii grave ale coloanei vertebrale s-au nascut in ultimele doua saptamani la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Braila. Potrivit directorului spitalului, dr. Mioara Salcudean, ""in lunile mici de sarcina este foarte periculoasa chiar si cea mai usoara forma de raceala, crescand riscul ca bebelusul sa se nasca cu malformatii. De cele mai multe ori, viitoarele mame nu acorda atentie, si de aici apar problemele. Cei trei nou-nascuti necesita ingrijiri medicale speciale si nu pot fi luati acasa de parinti"".

HIV-SIDA. La Resita s-a deschis o sectie pentru persoanele afectate de HIV-SIDA, cu ajutorul Fundatiei Romanian Angel Appeal (RAA), in colaborare cu Ministerul Sanatatii. Modelul sectiei de zi reprezinta cea mai eficienta metoda de a oferi persoanelor seropozitive servicii multidisciplinare, medicale, sociale, psihologice si educationale, accesibile din punct de vedere al costurilor. Sectia se adreseaza copiilor si adultilor cu HIV, celor in stadiul de SIDA, inregistrati la serviciile medicale judetene.

SESIZARE. Ministrul Sanatatii a inaintat o sesizare catre Ministerul Public in legatura cu calitatea necorespunzatoare a materialelor sanitare. Directiile de Sanatate Publica din judetele Harghita, Maramures, Olt, Tulcea, Valcea si a Municipiului Bucuresti au facut sesizari cu privire la supapele de evacuare ale pungilor de colectare a urinei, calitatea tifonului, compresele nesterile, pachetele nemarcate corespunzator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.