Organismul fumatorilor este pus la grea incercare, mai ales in perioada schimbarii anotimpurilor. Imunitatea lor este la pamant, deoarece tutunul reduce considerabil aportul
de vitamina C.

Fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 de micrograme de vitamina C. Or, aceasta vitamina actioneaza impreuna cu vitamina E, recunoscuta pentru efectul sau protector contra cancerului. In aceste conditii, este lesne de inteles de ce fumatorii sunt expusi riscurilor de infectii si tumori.
STUDIU. Vitamina E este un antioxidant puternic, fiind capabil sa neutralizeze radicalii liberi, substante vinovate de cancer si imbatranirea precoce. Insa vitamina E actioneaza in stransa legatura cu alti antioxidanti, in special vitamina C. Acest proces este confirmat de un studiu care arata ca aportul unui gram de vitamina C reduce cu 45% deficitul de vitamina E, observat la fumatori.
Explicatia este urmatoarea: vitamina E participa la protejarea tesutului pulmonar contra radicalilor liberi generati de tutun, care distrug membranele alveolare.
Dar pentru a avea acest efect, vitamina E trebuie sa existe in cantitati suficiente si, in plus, necesita prezenta vitaminei C. Concluzia: fumatorii au nevoie acuta de vitaminele C si E.

SURSE ALIMENTARE