Prietenia dintre Marea Britanie si Statele Unite devine tot mai stransa, sfidand, mai nou, chiar si reglementarile internationale privind neproliferarea armelor nucleare. Conform dezvaluirilor facute de saptamanalul britanic Sunday Times, Marea B
Prietenia dintre Marea Britanie si Statele Unite devine tot mai stransa, sfidand, mai nou, chiar si reglementarile internationale privind neproliferarea armelor nucleare.

Conform dezvaluirilor facute de saptamanalul britanic Sunday Times, Marea Britanie, in cooperare cu SUA, este pe cale sa dezvolte, in secret, o noua arma nucleara. Lucrarile pentru fabricarea acesteia au fost incepute in 2005, dupa ce Tony Blair a fost reales ca premier, precizeaza Sunday Times, citand ""o sursa anonima britanica de nivel inalt"". Cercetarile privind noua arma sunt efectuate la Centrul ""Atomic Weapons Establishment"" din Aldermaston si se afla intr-un stadiu avansat, spre deosebire de studiile similare ale partenerilor americani. Pentru a fi evitate eventualele critici sau ridicari din sprancene ale altor state, oamenii de stiinta se chinuiesc, de ochii lumii, sa fabrice noua ""ogiva nucleara disuasiva"" numai din elemente acceptate de comunitatea internationala, iar testarea acesteia urmeaza a fi facuta doar in laborator, relateaza saptamanalul britanic.
DUBII. ""Trebuie sa construim un lucru pe care nu il vom putea niciodata testa in realitate si despre care trebuie sa credem in mod absolut ca va functiona daca il vom folosi"", afirma sursa, citata de Sunday Times. In plus, scrie Sunday Times, noua arma va ""soca"" anumiti membri ai Guvernului britanic care se opun inlocuirii actualului program nuclear al Marii Britanii, Trident, cu o arma-pilot care, pe deasupra, si incalca normele internationale privind proliferarea armelor nucleare. (Maria Toader)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.