Prima saptamana a Postului Mare, denumit popular Paresimile, sta sub semnul figurii mitice a Santoaderului. Numita Saptamana Caii lui Santoader, in aceasta perioada se sarbatoresc inceputul de an agrar si venirea primaverii. Fiecare zi a Saptaman
Prima saptamana a Postului Mare, denumit popular Paresimile, sta sub semnul figurii mitice a Santoaderului.

Numita Saptamana Caii lui Santoader, in aceasta perioada se sarbatoresc inceputul de an agrar si venirea primaverii. Fiecare zi a Saptamanii Caii lui Santoader este patronata de cate un cal. Cel mai periculos este conducatorul lor, Santoaderul cel Mare sau Santoaderul cel schiop, sarbatorit in ziua de vineri (Vinerea Santoaderului). Se mai pastreaza credinta ca, dupa caderea noptii, caii nevazuti se intrupeaza si vin sa pedepseasca femeile si fetele care torc si tes, activitati interzise cu desavarsire in aceasta perioada. Santoaderii puteau fi alungati doar cu vraji ""de intors"" (se intorc toate vasele in casa) si cu ""painea-rugaciune"" (enumerarea ""chinurilor"" graului pana la transformarea lui in hrana), antidoturi magice folosite de oameni si la intalnirea cu alte spirite rele, cum ar fi strigoii. In saptamana care le poarta numele, Caii lui Santoader ar fi intrat prin casele unde se tineau sezatorile, luau fetele la joc, zburau cu ele pana in inaltul cerului, de unde le aruncau pe pamant, le loveau cu copitele. De frica, nici o fata nu mai parasea casa pentru a merge la sezatoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.