Piata ""gri"" a telefoniei mobile din Romania reprezinta 50% din oferta existenta. Media europeana este undeva la 25%. Vanzarile de telefoane mobile pe piata romaneasca cresc exploziv de la an la an. Controversele incep atunci cand incerci

Piata ""gri"" a telefoniei mobile din Romania reprezinta 50% din
oferta existenta.
Media europeana
este undeva la 25%.

Vanzarile de telefoane mobile pe piata romaneasca cresc exploziv de la an la an. Controversele incep atunci cand incerci sa afli detalii despre piata: cate terminale se vand, care sunt cotele de piata ale producatorilor. Reprezentantii marilor producatori prezinta cifre, dar acestea difera de la o sursa la alta.
Imbucurator este faptul ca piata ""gri"" a scazut in mod simtitor ultimii ani, dar ne aflam departe de media europeana: 25%. Piata ""gri"" este reprezentata din importuri ""paralele"" de terminale subventionate de operatori de telefonie din vest, achizitionate prin incheierea de contracte false, decodate ilegal si introduse ilegal in tara. ""Credem ca peste 50% din telefoanele mobile din Romania sunt venite prin importuri paralele"", spune Gabriel Turcu, presedintele REACT (Asociatia Romana Anti-Contrafacere). ""Chiar daca acestea sunt produse originale, practica importurilor neautorizate de titular este ilegala, fiind de natura sa aduca prejudicii companiei producatoare si partenerilor comerciali din Romania. Nu in ultimul rand se incalca legislatia privind protectia consumatorilor"", declara presedintele REACT.
VANZARILE. In ceea ce priveste vanzarile, cele mai ""optimiste"" cifre vin de la presedintele LG Romania, Han Khyu, care avanseaza o cifra de 4 milioane de unitati vandute anul trecut, estimand o crestere a vanzarilor cu 30% pentru acest an. Din partea BenQ Mobile Romania, Dorian Radu vorbeste despre 3,5 milioane de unitati vandute in 2005, ceea ce ar insemna o suma de 280 de milioane de euro. Dar pentru Imfred de Jong (directorul pentru Romania si Ungaria al companiei Nokia) vanzarile au fost in 2005 de 3,3 milioane de unitati.
COTE. In legatura cu cotele de piata ale producatorilor, cei mai multi dintre acestea isi tin rezultatele sub cheie. Si pentru 2005, Nokia a ramas lider de piata in Romania, potrivit lui Imfred de Jong, managing director Ungaria & Romania. BenQ Mobile detine 17%, spune Dorian Radu, head of Representative Office, si spera sa creasca anul acesta la 20%. LG a avut la sfarsitul anului trecut 1% din piata si isi propune, pentru 2006, 6% din piata.

ACCESORII CONTRAFACUTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.