Angajatorii risca pedepse cu inchisoarea sau amenda penala pentru neluarea masurilor de securitate si sanatate daca prin aceasta se creeaza pericole grave si iminente sau se produc accidente de munca sau imbolnaviri profesionale, prevede un proiect d
Angajatorii risca pedepse cu inchisoarea sau amenda penala pentru neluarea masurilor de securitate si sanatate daca prin aceasta se creeaza pericole grave si iminente sau se produc accidente de munca sau imbolnaviri profesionale, prevede un proiect de lege adoptat ieri de Guvern.

Conform acestuia, angajatorul este unicul raspunzator pentru aplicarea masurilor in cadrul intreprinderii sau institutiei. Angajatii nu mai trebuie sa achite 50% din costul echipamentului de protectie, iar aplicarea masurilor de securitate, igiena si sanatate nu trebuie sa implice nici un cost pentru salariati. Prin proiect, lucratorii sunt obligati sa se ingrijeasca de sanatatea si securitatea lor la locul de munca, precum si de cea a colegilor lor, sa respecte instructiunile angajatorului. In cazul in care neluarea masurilor de securitate in munca a produs consecinte deosebite, pedeapsa va fi inchisoare de la un an la trei ani sau amenda penala. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a afirmat ca proiectul armonizeaza legislatia romaneasca cu directiva Consiliului Europei. Noua lege va intra in vigoare incepand cu 1 octombrie 2006. (Eugenia Mihalcea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.