Diplomatia romaneasca a intrat intr-o zodie nefasta: ministrul Mihai Razvan Ungureanu (foto) colectioneaza gafe si esecuri. Seful diplomatiei de la Bucuresti, reprezentantul Romaniei in afara granitelor, a declarat pentru cotidianul austriac Die P
Diplomatia romaneasca a intrat intr-o zodie nefasta: ministrul Mihai Razvan Ungureanu (foto) colectioneaza gafe si esecuri. Seful diplomatiei de la Bucuresti, reprezentantul Romaniei in afara granitelor, a declarat pentru cotidianul austriac Die Presse ca Romania este "aproape un land federal" al Austriei. Pe de alta parte, Departamentul de Comunicare al Ministerului de Externe a anuntat ieri presa romana ca MAE retrage Ordonanta de Urgenta inaintata Camerei Deputatilor pentru ratificarea Acordului semnat in octombrie 2005 - prin care urma sa fie infiintata o noua fundatie Gojdu ungaro-romana, in defavoarea Fundatiei Gojdu de la Sibiu care ar fi fost astfel impiedicata sa isi recupereze bunurile nationalizate abuziv de Guvernul de la Budapesta in anul 1952.
In ciuda anuntului ministerial, Camera Deputatilor nu a mai primit nici o instiintare oficiala cu privire la retragerea proiectului. Diversiunea pentru presa nu a primit nici o explicatie din partea oficialilor MAE, iar secretarul de stat Lucian Leustean a refuzat sa ofere explicatii deputatilor.
Ordonanta de Urgenta a ministrului Ungureanu a primit in urma cu doua saptamani un aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. Beneficiarii mostenirii Gojdu - studentii romani ortodocsi - ca si administratorii acesteia - inaltii prelati ortodocsi din Ardeal si Ungaria - s-au declarat impotriva infiintarii unei noi fundatii Gojdu. Ordonanta lui Ungureanu nu a beneficiat nici de sprijin politic in Camera Deputatilor - cu exceptia liberalilor nici un alt partid parlamentar neavand intentia sa voteze in favoarea ratificarii Acordului din octombrie 2005 cu Ungaria. Pasul inapoi facut de Ungureanu prin retragerea Ordonantei de Urgenta si anuntarea unei consultari cu Biserica Ortodoxa Romana si societatea civila reprezinta un esec major al diplomatiei romanesti care a pus pe masa Camerei Deputatilor un proiect pagubos. (George DAMIAN)
Ungureanu ne integreaza in Imperiul Austro-Ungar
"Romania ca si un nou land federal (al Austriei n.red.)" a titrat cotidianul austriac Die Presse un interviu cu ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, publicat in editia de sambata a ziarului. Ministrul roman a declarat: "Austria este azi cel mai important investitor strain din Romania. Trebuie sa priviti Romania aproape ca si un nou land federal. Romania este tot atat de importanta pentru economia Austriei ca si sangele pentru corp. Stiu ca exista ceea ce se numeste o anumita oboseala legata de extindere. Trebuie sa explicam cetatenilor ca prin aderare cresc si sansele lor de bunastare".
Ministerul Afacerilor Externe ne-a transmis un comunicat explicativ in care se arata ca: "Dupa cum se poate observa, raspunsul ministrului roman nu angajeaza vreo definitie constitutionala a statului roman, ci se refera la faptul ca masiva intrepatrundere dintre economiile Romaniei si Austriei este de natura sa diminueze scepticismul unei parti din opinia publica austriaca fata de beneficiile viitoarei largiri a Uniunii Europene. Reamintim ca Austria detine in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene".
Corneliu Vadim Tudor a cerut ieri demisia ministrului Mihai Razvan Ungureanu pentru declararea Romaniei "stat aproape federal", declaratia senatorului PRM venind in urma intalnirii cu presedintele Traian Basescu pentru consultari cu partidele politice.
Precedentul Leustean
Declaratia uluitoare a unui ministru de Externe al Romaniei a avut un antecedent din cadrul actualului Cabinet prin declaratia facuta in Camera Deputatilor de secretarul de stat al MAE Lucian Leustean care a pus la indoiala capacitatea Romaniei de a negocia de la egal la egal cu Ungaria.
Lucian Leustean a facut o comparatie halucinanta conform careia Romania se afla fata de Ungaria in materie de relatii bilaterale in pozitia Liechtensteinului fata de Brazilia in materie de fotbal. Aflat la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, Lucian Leustean a sustinut pana in panzele albe Ordonanta de Urgenta pentru Acordul intre Ungaria si Romania privind infiintarea unei noi Fundatii Gojdu. Pentru a-i convinge pe deputati de utilitatea proiectului, Lucian Leustean a afirmat ca "E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Liechtenstein.
Liechtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare". Abordarea secretarului de stat, desi din domeniul sportiv, indica o abordare cu o mentalitate de invins, fara nici o dorinta de victorie. Pornind de la premisa ca statul roman este unul slab, un demnitar de varf al diplomatiei romane nu poate avea un succes deosebit in relatiile internationale. (G.D.)
Gojdu ramane roman
Deputatul independent Aurelian Pavelescu a inregistrat ieri marca "Fundatia Gojdu" la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), impiedicand astfel folosirea acesteia in Acordul ungaro-roman din octombrie 2005.
Conform legislatiei in vigoare marca "Fundatia Gojdu" nu va mai putea fi folosita nicaieri in Europa fara acordul Fundatiei Gojdu de la Sibiu. Aurelian Pavelescu a facut aceasta inregistrare in numele Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Clujului, pentru a putea pastra denumirea Fundatiei Gojdu. Marca "Fundatia Gojdu" a fost inregistrata la OSIM cu nr. M/02277/6 martie 2006.
Deputatul Aurelian Pavelescu ne-a precizat: "Pentru a transa definitiv problema juridica, am inregistrat astazi (n.r - ieri) la OSIM marca Fundatia Gojdu, marca ce nu va mai putea fi folosita nici in Ungaria, nici altundeva in Europa de-acum incolo. Odata cu aceasta inregistrare, Acordul din 2005 privind infiintarea unei alte fundatii publice, cu numele "Gojdu" este compromis".
Potrivit declaratiei deputatului, "Gojdu a fost si trebuie sa ramana o marca exlusiv romaneasca, asa cum Gojdu insusi si-a dorit prin testament, un nume care sa apartina patrimoniului cultural romanesc. Nici eu, nici romanii ortodocsi, si nici BOR nu putem accepta ca simbolurile nationale sa fie uzurpate, iar identitatea culturala a romanilor sa fie pusa sub semnul intrebarii". "Gojdu a fost in primul rand roman si apartine istoriei romanilor, iar tentativa guvernelor Romaniei si Ungariei de a il transforma in reprezentant al ungurilor reprezinta un grav atentat la demnitatea nationala si la simbolurile religioase ale romanilor ortodocsi", apreciaza deputatul Aurelian Pavelescu. (L.P.)
MAE mimeaza pasul inapoi
Lucian Leustean, secretar de stat al MAE Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a anuntat ieri retragerea din Camera Deputatilor a Ordonantei de Urgenta pentru ratificarea Acordului maghiaro-roman care ar fi dus la infiintarea unei noi Fundatii Gojdu, supuse legislatiei de la Budapesta. Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa transmis tuturor redactiilor, care a fost publicat si pe pagina electronica a Ministerului Afacerilor Externe.
Leustean a dormit in front
Insa comunicatul pentru presa nu a mai fost urmat de o instiintare oficiala catre Camera Deputatilor, care a luat ieri dupa-amiaza, in discutie, Ordonanta si a votat retrimiterea ei in Comisia Juridica. Prezent la dezbatere, secretarul de stat al MAE, Lucian Leustean a refuzat sa raspunda la o intrebare referitoare la intentia ministerului de a-si retrage proiectul legislativ.
"Ministerul Afacerilor Externe va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege de pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor", se arata in comunicatul primit la redactie.
Ministerul Afacerilor Externe isi motiveaza retragerea Ordonantei de urgenta prin intentia de a organiza "o dezbatere publica, la care vor fi invitati reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Academiei Romane, ai Parlamentului Romaniei, mass-media si ai organizatiilor neguvernamentale. Obiectivul dezbaterii este discutarea implicatiilor incheierii Acordului interguvernamental din 20 octombrie 2005 de infiintare a Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, prin raportare la intentia Bisericii Ortodoxe Romane si a Fundatiei Gojdu de la Sibiu, de recuperare a imobilelor care au apartinut Fundatiei Gojdu".
Ministerul Afacerilor Externe isi exprima prin comunicatul citat intentia de a atinge un consens cu societatea civila in privinta noii Fundatii Gojdu ungaro-romane: "Ministerul Afacerilor Externe doreste ca actul normativ de ratificare a Acordului romano-ungar, semnat la 20 octombrie 2005, sa faca obiectul unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila, care doreste, in mod firesc, sa se asigure ca testamentul lui Emanuil Gojdu se va aplica, in continuare, si ca drepturile succesorilor lui Emanuil Gojdu nu sunt afectate".
Minciuna diplomatica
Comunicatul emis ieri de MAE se afla in contradictie cu documentarul inaintat de acelasi minister membrilor Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. In acest documentar se sustinea faptul ca proiectul de infiintare a unei noi Fundatii Gojdu ungaro-romane beneficiaza de sprijinul societatii civile.
Astfel, in documentarul mentionat se afirma ca "Propunerea de infiintare a Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu a fost discutata in mai multe randuri cu Fundatia Gojdu de la Sibiu. Propunerile incluse in planul de actiune, a carui finalitate o reprezenta crearea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu au fost discutate public la 30 octombrie 2002, la Academia Romana, cu prilejul simpozionului co-organizat de Guvernul Romaniei, Fundatia Gojdu de la Sibiu si Academia Romana. In acel context oficialii romani au prezentat demersurile politico-diplomatice realizate si intentiile de viitor. La simpozion au fost prezenti primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe, conducerea Fundatiei Gojdu de la Sibiu, istorici si academicieni din Romania si Ungaria, reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucurestisi diplomati din Ministerul Afacerilor Externe. Patriarhul Teoctist si Mitropolitul Antonie Plamadeala au transmis un cuvant de salut".
Beneficiarii mostenirii se opun
In testamentul din 1869 al lui Emanuil Gojdu administratorii Fundatiei Gojdu sunt desemnati "mitropolitul sau arhiepiscopul oriental ortodox roman, pe toti episcopii orientali ortodocsi romani din Ungaria si Transilvania, trei barbati laici autoritativi, cunoscuti pentru onorabilitatea lor". Beneficiarii mostenirii Gojdu, prin intermediul unor burse de studii, sunt desemnati "tinerii romani de religiune rasariteana ortodoxa, distinsi prin purtare buna si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor proprie sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor".
Atat administratorii de drept, cat si beneficiarii mostenirii Gojdu si-au exprimat opozitia fata de crearea unei noi fundatii Gojdu supuse legislatiei maghiare.
Apelul ierarhilor ardeleni
Inaltii ierarhi ortodocsi din Ardeal au adresat presedintelui Traian Basescu un protest fata de infiintarea unei noi fundatii Gojdu. "Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 183 din 14 decembrie 2005, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare "Gojdu", acord semnat la Bucuresti, la 20 decembrie 2005. Suntem surprinsi ca in acest acord, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, prevazut in art. 7 din Testament, care constituie acea parte "a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa".
Constatam cu regret ca actualul Acord anuleaza practic acordul dintre Romania si Ungaria din 1937, ratificat de Parlamentele ambelor tari, care este inca in vigoare si care, la ora actuala, este temeiul juridic in virtutea caruia Fundatia Gojdu isi poate intra in posesia marelui mecenat". De asemenea, si beneficiarii testamentului Gojdu, studentii romani reprezentati de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi din Romania si Liga Tinerilor Crestin Ortodocsi din Romania au protestat fata de infiintarea unei noi fundatii Gojdu. (George DAMIAN)
Ordonanta inapoi la Comisia juridica
Camera Deputatilor a decis, ieri, cu 172 de voturi "pentru", 22 "impotriva" si trei abtineri retrimiterea Ordonantei Gojdu la Comisia juridica, pe motiv ca raportul acesteia nu continea amendamentele propuse si respinse. Propunerea de retrimitere a fost initiata de deputatul PD Cristian Radulescu si sustinuta de presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon si de reprezentantul UDMR Marton Arpad. Deputatii au respins, la inceputul saptamanii trecute, o prima cerere de retrimitere la comisie si au aprobat incadrarea ordonantei in categoria proiectelor legislative de complexitate deosebita. Sergiu Andon a precizat, in plen, ca, in urma votului de saptamana trecuta, ordonanta are termen de aprobare tacita data de 30 martie. MAE a anuntat ca va cere Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernele Romaniei si Ungariei, care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, semnat la 20 octombrie 2005, in vederea organizarii unei dezbateri publice. Ministerul Afacerilor Externe doreste ca actul normativ de ratificare a Acordului romano-ungar sa faca obiectul unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila, care doreste, in mod firesc, sa se asigure ca testamentul lui Emanuil Gojdu se va aplica, in continuare, si ca drepturile succesorilor lui Emanuil Gojdu nu sunt afectate. (A.M.)
Politicienii sunt de acord cu retragerea Ordonantei
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ieri ca va cere conducerii Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernele Romaniei si Ungariei, care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, in vederea organizarii unei dezbateri publice. Dorinta declarata a MAE este obtinerea unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila. Mai multi parlamentari au comentat, pentru ZIUA, initiativa ministerului. Amintim ca, tot ieri, plenul Camerei a decis retrimiterea Ordonantei Gojdu la Comisia juridica, pe motiv ca raportul acesteia nu continea amendamentele propuse si respinse. (O.B.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC
Ideea organizarii unei dezbateri este binevenita
"Din punctul nostru de vedere, al conservatorilor, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, este un gest pe care ar trebui sa-l faca inainte ca textul sa fie introdus in procedurile parlamentare. Asa cum a fost gandit, proiectul pune in imposibilitate adevarata fundatie Gojdu, care exista deja, sa faca anumite demersuri de recuperare a bunurilor, care ar fi trebuit sa faca parte din aceasta fundatie. Sunt mai multe argumente, si de ordin moral, pentru care acest proiect ar trebui sa fie retras de pe ordinea de zi. Tocmai de aceea, ideea organizarii unei dezbateri publice in aceasta privinta este binevenita. Orice masura se va lua in acest caz si orice concluzie a dezbaterilor care vor avea loc nu trebuie insa sa elimine dreptul fundatiei Gojdu, deja infiintate, de a-si revendica bunurile." (V.D.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD
S-au pripit
"Este clar ca au simtit nevoia sa retraga acest Acord dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu pentru ca si ei au dubii in legatura cu acest subiect. Ar fi trebuit sa faca acest lucru mai demult. Este absolut necesara o consultare si o dezbatere publica cu toti factorii interesati. Ar fi trebuit sa faca aceste consultari inainte de a promova Acordul. S-au pripit, si-au dat seama si acum incearca sa rezolve situatia. Se presupune ca o data ce au promovat acordul, au avut discutii cu toate partile interesate. Este insa o chestiune foarte buna iar aceasta retragere era necesara pentru a se demara consultari cu absolut toata lumea". (R.A.)
Gyorgy Frunda, senator UDMR
Este un pas de transparenta
"Nu cred ca este un pas inapoi, este un pas de transparenta pe care il face Ministerul de Externe. Ministerul doreste sa inlature dubiile care s-au nascut pe marginea acestui proiect de lege. Nu numai cetatenii, ci si parlamentarii stiu istoria fundatiei Gojdu. Dar putini stiu ca in 1953 cele doua state au semnat un acord prin care renuntau la orice pretentii materiale legate de mostenirea Gojdu. Este foarte bine sa se discute public. Eu consider ca acest pas este un lucru pozitiv". (R.P.)
Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor
Este o solutie inteleapta
"Cererea MAE privind scoaterea ordonantei Gojdu de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in vederea unei dezbateri publice este o solutie inteleapta, pentru ca fortarea votului ar tensiona atmosfera politica". Nastase a precizat ca nu este un moment foarte bun acum pentru a transa o problema care este atat de discutata. "Nu vreau sa dau sfaturi MAE sau Guvernului, dar cred ca, la acest moment, ar insemna sa se tensioneze foarte puternic atmosfera politica, in masura in care s-ar forta un astfel de vot", a sustinut el. Nastase a apreciat ca proiectul Fundatiei Gojdu este "o chestiune foarte complicata", care necesita o reflectie mai "solida" si o mai mare atentie in ceea ce priveste "solutia concreta". (R.P.)
Cozmin Gusa, presedinte PIN
O palma pe obrazul lui Tariceanu
"Decizia Ministerului Afacerilor Externe este una buna, pentru ca acest proiect nu are nici o legatura cu realitatea. Oricum, textul nu a avut decat sustinerea parlamentarilor PNL, care oricum il sprijineau doar de forma, pentru ca era un proiect al Guvernului. Pe de alta parte, hotararea MAE este si o palma pe obrazul premierului Tariceanu, care s-a grabit sa fie de acord cu anumite proiecte, inainte de a le studia." (V.D.)
Olguta Vasilescu, deputat PRM
S-au speriat
"Mie mi se pare ca vor sa scoata castanele din foc cu mana Parlamentului. S-a negociat prost intre cele doua guverne si acum s-au speriat de reactiile clasei politice, presei si societatii civile pe aceasta tema. Sper ca acest proiect de lege sa nu treaca prin aprobare tacita. Se doreste sa se propuna 30 de zile de amanare a dezbaterii acestui proiect de lege, iar peste aceste 30 de zile MAE ar putea spune ca mai are nevoie de timp si sa ne trezim ca se va adopta tacit de Camera Deputatilor. O luam cu rezerve acest demers al MAE". (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.