Cum la Marea Adunare Secuiasca, programata la Odorheiu Secuiesc pentru 15 martie (Ziua maghiarilor de pretutindeni), CNS a anuntat ca va lansa o proclamatie pentru infiintarea Tinutului Secuiesc (judetele Covasna, Harghita si Mures), un grup de roman

Cum la Marea Adunare Secuiasca, programata la Odorheiu Secuiesc pentru 15 martie (Ziua maghiarilor de pretutindeni), CNS a anuntat ca va lansa o proclamatie pentru infiintarea Tinutului Secuiesc (judetele Covasna, Harghita si Mures), un grup de romani din localitatea harghiteana a transmis o scrisoare redactiei in care isi exprima ingrijorarea fata de posibilele efecte negative ale unui astfel de demers.
""Stimata redactie,
Suntem un grup de romani din Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita, de altfel printre putinii ramasi in aceasta localitate, ingrijorati, unii chiar inspaimantati sau ingroziti de posibilitatea reeditarii in localitatea in care traim a conflictelor interetnice din martie 1990 de la Targu-Mures, evenimente ce au dus la confruntari sangeroase intre romani si maghiari soldate cu pierderi inutile de vieti omenesti si afectarea imaginii tarii noastre pentru multi ani, vazuta de lumea civilizata occidentala ca un stat barbar.
Nu avem dovezi in sprijinul celor afirmate, ci doar simple constatari si observatii personale. De la inceputul lunii februarie am constatat o frenezie in randul vecinilor nostri maghiari pentru organizarea la 15 martie, in centrul orasului, a manifestarii dedicate aniversarii Revolutiei ungare de la 1848. Nu-i bai, ca au mai fost asemenea activitati si anii trecuti, dar cand i-am intrebat de ce este special acest an, ne-au raspuns printre dinti ca vor sa proclame autonomia «Tinutului Secuiesc».
In fruntea pregatirilor stau primarul Szasz Jeno si ciracii sai din Uniunea Civica Maghiara, omul care s-a remarcat ca un edil neconformist, dar pe care nu il trage nimeni de guler, ca imediat zbiara ca e discriminat etnic. Pai, la cate nereguli are el in Primarie, pana acum trebuia sa fie luat la intrebari de zeci de ori de organele de control financiar contabil. Au venit unii, dar asa cum au venit asa au si plecat (la unii nu le-a deschis usa, iar pe altii i-a convins). Consiliul Local nu functioneaza din cauza ca jumatate din consilieri sunt sub influenta lui, motiv pentru care bugetul pe 2006 inca nu a fost votat... dar nici nu o sa mai conteze, din moment ce acum a lasat balta treburile urbei si a trecut la mobilizarea secuilor pentru a le da o lectie de autonomie romanilor.
Dupa cele spuse de un sogor mai vorbaret, organizatorii s-au gandit la toate detaliile. Vor sa socheze, sa atraga atentia strainatatii si in special institutiilor europene ca nu suntem pregatiti pentru intrarea in clubul select al tarilor din Uniunea Europeana... ca mai intai trebuie sa se acorde autonomie teritoriala Tarii Secuilor. Au invitat si extremisti din Ungaria si se afla in pregatire lozinci cu texte de genul «Vrem independenta secuilor», «Ardealul este al secuilor», «Tinutul Secuiesc - zona libera de romani», «Libertate secuimii», «Nu vrem sa fim robi» si multe alte asemenea. Deja maghiarii se indeamna unul pe altul sa participe in numar cat mai mare, intrucat ei sunt stapanii Transilvaniei, si nu romanii care s-au asezat vremelnic aici.
CU NOI CE SE VA INTAMPLA? CINE NE POATE APARA? Suntem vreo 800 de romani in Odorhei si stam pe un butoi de pulbere. Daca la 15 martie se strang in piata 10.000 de secui si pe fondul unor cuvantari despre autonomie arunca unul o petarda, zicand ca a aruncat-o un roman, va dati seama ce se poate intampla.
Noi suntem din partea locului, dar sincer va spunem ca pe copii i-am trimis la Cluj, la Targu-Mures ori la Brasov, ca aici nu se poate invata romaneste si nu se poate obtine o slujba.
V-am trimis aceste randuri in speranta, ultima din nefericire, ca veti lua atitudine, pentru a determina in cele din urma autoritatile de la Bucuresti sa adopte masurile necesare pentru a impiedica transformarea evenimentului de la 15 martie intr-o actiune sangeroasa.
Noi aici ne simtim pierduti si fara sprijin. Daca asa-i si in alte parti, nu-i de mirare ca se vorbeste tot mai des de nevoia de a se autonomiza Ardealul pentru a se scapa de miticii de la Bucuresti.""

AVERTIZATI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.