Ce-ar fi daca ar exista un sat in care carutele nu se plimba pe ulita principala, in care este anuntata pe postul local de televiziune ziua in care va fi colectat gunoiul, un sat fara someri si fara infractori, cu satence feministe, cu ""universitate

Ce-ar fi daca ar exista un sat in care carutele nu se plimba pe ulita principala, in care este anuntata pe postul local de televiziune ziua in care va fi colectat gunoiul, un sat fara someri si fara infractori, cu satence feministe, cu ""universitate"" chiar? Exista un astfel de sat la Comlosu Mare, localitate cu acte in regula de ""sat european"".

La nici 3 kilometri de granita cu Serbia, in judetul Timis, se intinde un sat mandru, cu zvelte case colorate in rosu, verde, galben. Daca n-ar fi porcul scapat dintr-o curte pe care doi sateni il alearga sa-l ascunda dupa portile inalte, nici n-ai zice ca ai intrat intr-un sat - Comlosu Mare respira Occident.
COOPERARE. Oamenii intreprinzatori, cu primar destoinic, au vazut ca vantul bate dinspre Vest si s-au inscris la concursul organizat anul trecut de Delegatia Comisiei Europene in Romania, numit ""Satul romanesc, sat european"". ""Le-am trimis 1 kilogram de proiecte"", isi aminteste cu mandrie primarul comlosean, Vasile Busuioc. Si au castigat la sectiunea actiuni comunitare, adica au fost rasplatite activitatile prin care oamenii din comuna au contribuit la infrumusetarea localitatii lor. Si asa au facut scoala, careia i se mai spune si ""Universitatea din Comlosu"", pentru ca e dotata cu sala cu 12 calculatoare si laboratoare, centru de documentare, gradinita, parc de joaca ce arata ca in cartile de colorat. ""Oamenii au participat prin munca necalificata: dadeau tigla jos, sapau canale. I-am convins ca tot ce se face se face pentru ei"", completeaza Busuioc. Ca au fost reticenti la inceput era normal, dar cand au vazut ca satul incepe sa-si schimbe fata, au pus cu totii umarul. Cheia succesului? E o vorba in sat cum ca ""aici nu se face politica, aici se pune mana"".
""SAT SOMALEZ"". Intrebarea pe care ti-o pui de indata ce vezi satul european Comlosu Mare, intr-o ierarhie neoficiala considerat primul dintre cele 20 de sate romanesti care au castigat acest titlu, din cele 200 participante la concurs, este cum de aici se poate si altundeva, nu? Tudor Mandreci, referentul cultural al satului, alb in cap si glumet, crede ca in Banat nivelul e mai ridicat datorita multiculturalitatii. ""La Comlosu Mare canta cocosul in trei limbi. O treime suntem romani, o alta treime rromi si restul unguri. Svabii, care au adus multe lucruri bune, au plecat."" Dar nimic nu le-a venit de-a gata satenilor. ""Pana sa devina sat european, aici era sat somalez"", ii rad ochii consilierului.
Primarul are o explicatie mai pragmatica: ""Mi-am dat seama ca fara intelectuali nu fac nimic. Asa ca am adunat un grup care face proiecte, iar restul sa puna mana sa lucre"".

PRIMAR EUROPEAN. Vasile Busuioc spune ca, fara ajutorul satenilor, Comlosu Mare n-ar fi aratat niciodata astfel


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.