Adrian Nastase a facut un gest surprinzator: a deschis apartamentul din Zambaccian nr. 16 pentru presa. Televiziunile au tocat evenimentul sambata, astfel incat primul punct ochit de Nastase a fost lovit. El s-a prezentat ore in sir in decorul pr

Adrian Nastase a facut un gest surprinzator: a deschis apartamentul din Zambaccian nr. 16 pentru presa. Televiziunile au tocat evenimentul sambata, astfel incat primul punct ochit de Nastase a fost lovit.

El s-a prezentat ore in sir in decorul propriei case, asa incat tot poporul sa inteleaga ca nu are nimic de ascuns. De acum, misterul unei vizite in casa anchetatului s-a risipit, iar perchezitia procurorilor, daca va avea loc si in duplexul familiei Nastase, cade in plan secund, ca o operatie de rutina. Daca a avut mai mult de castigat sau de pierdut prin operatiunea ""usi deschise"" ramane de vazut.
INVITATIA. Vineri dupa-amiaza am primit telefonic invitatia de a ""perchezitiona"" apartamentul. Adrian Nastase, cu voce normala, mi-a spus ca i-ar face mare placere sa vin in Zambaccian, sambata la ora 17:00. Eram ""programat"" in grupul presei scrise, cei de la televiziuni veneau de la ora 12:00.
SURPRIZA. Eram prima data pe strada cu pricina. Adresa nu a trebuit sa o caut - carele de reportaj ale televiziunilor marcau de la distanta ""studioul Zambaccian"". Nu scap nici eu neintervievat. Ies din ghearele colegilor de breasla cand Anca Alexandrescu, consiliera lui Adrian Nastase, deschide poarta. O curticica - pamantul este aur in zona, cateva trepte si intram in holul blocului. Aduce a intrare de policlinica privata. Cei doi ofiteri de SPP doar ne privesc. Liftul este prea mic pentru tot grupul de presa, maximum cinci persoane. Urcam incet pana la etajul 3 si... intru in apartamentul lui Nastase. Gazdele ne intampina - seful Adrian, sotia Dana si sora Dana Barb. Prima surpriza - nu sunt cuiere unde sa-mi las parpalacul. A doua surpriza vine din partea mea - am facut cadou de casa noua un lacat ""made in China"". Alamuit, o minte grabita l-ar crede din aur. Daca va aparea vreodata la perchezitie, il declar de pe acum. Adrian Nastase pare incurcat vazandu-se cu lacatul in mana; gaseste repede replica: ""Inca o chinezarie, o proba in plus!"".
CAFEAUA. Piesa principala a etajului este livingul: impartit in doua zone - pentru taclalele in fata ecranului tv - mare, cu plasma, si sufrageria unde noi, invitatii, luam loc pe scaunele stil. Cafeaua ne-o serveste Dana Barb; serviciu de portelan fin, lingurita nu din plastic. Ca la ora 5 dupa masa, incep povestile. Adrian Nastase reia punctul lui de vedere despre ancheta.
CONTRACTUL. Partea sensibila a incurcaturii locative este un contract care nu se mai gaseste, prin care firma lui Sergiu Sechelariu urma sa ridice blocul pe terenul lui Nastase. Pentru ca Seche nu avea bani sa duca lucrarea la bun sfarsit, a vandut apartamentele - lui Xenakis, grecul de la parter, si firmei lui Tiriac. De la Tiriac a luat apartamentul avocata Anastasescu, la etajul I, si familia Nastase, etajul II, pentru baiatul cel mare. Intre Nastase si Sechelariu este acum un litigiu comercial neajuns intr-o forma juridica. ""Urmeaza sa ne prezinte un deviz si sa vedem cine si ce mai are de dat"" - spune Nastase. Contractele nu au clarificata si valoarea terenului, adauga el.
CONTAINERELE. Avalansa de obiecte de arta chinezesti din casa deschide si discutia despre containerele cercetate de Parchet. Din China, constructorul a cumparat materiale, obiecte sanitare, termopane, parchet, mobilier - explica Nastase. Motivul - pretul mai mic. Ele au fost vamuite la Bacau, adresa constructorului, si problema, daca exista, va fi lamurita de Sechelariu. Gazda face si trimitere spre scriptele firmelor de la Bacau, ""cam vraiste"" dupa venirea la Bucuresti a lui Sergiu Sechelariu, ales senator in 2000 si devenit apoi secretar de stat la ministerul condus de Miron Mitrea.
CARTILE. In biroul de la etajul IV domina cartile. Biblioteca de intelectual erudit. Ion Cristoiu facuse o afacere mai devreme, cumparand cu 1 milion de lei un anuar al presei din 1913-1914. Ca orice colectionar, lui Nastase nu-i place sa vanda. Mi-a dat de inteles ca gestul de la vizita anterioara nu se va repeta in aceeasi zi. Gazda ne arata prima lucrare de la care a plecat colectia de arta - un desen de Iser, cumparat pe cand era elev. ""Pe piata nu are mare valoare, dar pentru mine are o valoare sentimentala deosebita"", marturiseste gazda.
EVALUARI. Dana Nastase este marcata de perioada agitata prin care trece familia. ""Casa asta ne-a adus numai belele. Sa treaca nebunia asta si vom renunta la ea"". Un invitat ii spune ca un expert - Romosanu, a si pretaluit-o de la televizor - 4 milioane de euro. ""I-o vand cu banii astia"", raspunde Nastase.
PARERI. Despre cum este aranjat apartamentul familiei Nastase - este nepoliticos sa ai pareri publice. Cand te invita cineva la el in casa si dupa ce iesi incepi sa-i critici numarul tablourilor si aranjamentul mobilei, ba inca sa-ti dai cu parerea si la ceea ce nu te pricepi, este o chestiune ce tine de caracterul fiecaruia. Ancheta in curs va avea un final pe care Nastase si-l doreste cat mai rapid. Doresc la fel si cei care dirijeaza aceasta afacere politico-juridica?
Am ramas dupa ziua de sambata cu placerea de a vizita casa unui intelectual care a adunat, timp de generatii carti, tablouri si statuete. As fi dorit sa cumpar de la colectionarul Nastase volumul lui Tristan Tzara, Omul aproximativ. Parintele dadaismului si al absurdului a plecat totusi din Romania de la Moinesti. Cornu era pe atunci doar un catun aruncat peste dealuri.

LUPTA PE VOT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.