De la aparitia gripei aviare in Europa, de fiecare data cand se confirma un nou focar auzim de la laboratorul Weybridge. Devenit celebru o data cu extinderea virusului H5N1, laboratorul britanic analizeaza toate esantioanele suspecte provenind de pe

De la aparitia gripei aviare in Europa, de fiecare data cand se confirma un nou focar auzim de la laboratorul Weybridge. Devenit celebru o data cu extinderea virusului H5N1, laboratorul britanic analizeaza toate esantioanele suspecte provenind de pe continent.

Laboratorul de referinta pentru confirmarea cazurilor de gripa aviara din Europa se afla la Weybridge (Surrey, sudul Angliei). Centrul face parte din reteau de 16 laboratoare ale Agentiei Laboratoarelor Veterinare din Marea Britanie. Agentia efectueaza in fiecare an milioane de analize pentru toate speciile de animale, fie in cazul suspiciunilor de imbolnavire, fie pentru cercetari. Totodata, la agentie ajung toate esantioanele de pasari suspecte de gripa aviara din Europa. Dupa ce sunt obtinute confirmarile de la Weybridge, acestea sunt transmise Comisiei de la Bruxelles.
TESTE. Confirmarea gripei aviare la o pasare dureaza intre doua si sase zile, in functie de proba trimisa la analize, care poate consta in tesuturi sau materii fecale. Daca primul test este negativ, un al doilea este efectuat dupa sase zile. In acest timp, virusul se dezvolta si astfel poate fi depistat. Chiar si in cazul unui rezultat pozitiv, virusul trebuie analizat in detaliu, la nivel molecular si genetic, pentru a fi comparat cu alte virusuri deja cunoscute. In ultima etapa, nivelul patogen al virusului, adica gradul de periculozitate, poate fi masurat dupa ce este injectat la pasari-cobai.
In afara misiunii de a stabili diagnosticul de gripa aviara, specialistii de la Weybridge colaboreaza cu medicii veterinari din lumea intreaga pentru a testa si identifica diferitele forme ale virusului gripei aviare aflate in circulatie. Cercetatorii britanici sunt astfel solicitati sa determine nivelul patogen al unui virus izolat de alte laboratoare. Munca lor este minutioasa, intrucat trebuie sa aiba in vedere 154 de variante diferite ale virusului gripal. Din fericire, doar H5 si H7 sunt periculoase pentru om.

ALTE BOLI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.