Vineri, 3 martie 2006, Ion Iliescu a implinit 76 de ani. Dupa o viata de lupta, te-ai fi asteptat ca fostul presedinte, ostenit de atatea daruri cate i-a facut Dumnezeu de-a lungul vremii, sa-si petreaca ziua de nastere singur, meditand nelinistit la
Vineri, 3 martie 2006, Ion Iliescu a implinit 76 de ani. Dupa o viata de lupta, te-ai fi asteptat ca fostul presedinte, ostenit de atatea daruri cate i-a facut Dumnezeu de-a lungul vremii, sa-si petreaca ziua de nastere singur, meditand nelinistit la ce vor scrie despre el manualele de Istorie. N-a fost asa. Ion Iliescu a tinut sa faca din aceasta aniversare un moment politic. Un moment de verificare a staturii sale in PSD. Drept pentru care s-a instalat de dimineata in biroul sau din Atena, asteptand sa vada daca liderii PSD vor veni sa-si dea obolul de felicitari. Un efort de energie si trairi care a meritat. N-a lipsit de la convocarea subinteleasa nici unul dintre liderii marcanti ai PSD.
Faptul a fost tratat de televiziuni in binecunoscuta cheie a spectacolului monden. S-a insistat pana la turmentare pe cadoul oferit de fiecare dintre vizitatorii mai importanti. Un capitol aparte l-a constituit dilema lui Ion Iliescu in materie de dulciuri cu un insemnat potential de calorii. Ce mai incolo si incoace. Am avut impresia ca nu e vorba de ziua de nastere a fostului presedinte al Romaniei, ci de nunta lui Vali Vijelie.
Vadita predispozitie spre manelismul gazetaresc a facut ca semnificatia momentului din 3 martie sa scape opiniei publice.
Si e pacat!
Pentru ca rasfatarea lui Ion Iliescu de catre liderii PSD, adaugata altor mici si mari intamplari din ultimul timp, impinge spre o concluzie: Ion Iliescu se intoarce treptat-treptat in fruntea PSD.
Istoricii au intors pe toate fetele revenirea lui Napoleon pe tronul Frantei dintr-un exil ce parea fixat pentru o viata. Indiferent de patimile starnite de imparat, consideratiile, toate, au fost de acord ca si-au spus cuvantul cauze obiective.
Ce cauze obiective ar putea explica revenirea lui Ion Iliescu pe tronul simbolic al PSD?
Intelegerea faptului e imposibila fara o intoarcere la momentul Congresului din aprilie 2005. La emisiunea Zig-Zag cu Ion Cristoiu, de pe Antena 3, Adrian Paunescu a deconspirat adevarul stiut de toti participantii la reuniune, nerecunoscut public pana acum de nimeni.
La Congres, Ion Iliescu n-a fost ales in fruntea PSD din cauza unei lucraturi a grupului numit de toti comentatorii: grupul de la Cluj. E, de altfel, grupul care a conspirat si anterior impotriva revenirii lui Ion Iliescu si conspira si acum. Ion Iliescu insusi l-a aratat cu degetul drept principalul sau adversar in partid. Grupul de la Cluj a sustinut si sustine teza ruperii PSD de trecutul comunist si neocomunist. E o teza de care a facut mult caz, in perioada premergatoare Congresului, presa de dreapta si societatea civila, tot de dreapta. Nu intamplator, caderea lui Ion Iliescu a fost mult inlesnita de gafa cu tovarase Adrian Nastase. Sub emotia artificiala creata de media, dar si prin lucratura din culise, participantii la Congres au avut in fata spectrul acuzatiilor la care va fi supus PSD daca Ion Iliescu ajunge presedinte. Asa cum spuneau pe holuri oamenii de bine, exista riscul ca PSD de acum sa piarda timp si energie raspunzand zi de zi acuzatiilor privind teroristii din decembrie 1989, mineriadele din 1990 si 1991. Respingandu-l pe Ion Iliescu, participantii au socotit ca salveaza partidul de la o campanie violenta, avand drept subiecte momente ale trecutului pentru care ei n-aveau nici o responsabilitate. Un asemenea vot era insa imposibil fara o modificare substantiala in structura participantilor. Adrian Paunescu a dezvaluit, in premiera, ceva din atmosfera de ostilitate fata de Ion Iliescu. Domnia sa a pus asta pe o lucratura anterioara de la judete, in structura delegatilor. Pentru a fi adusi la Bucuresti PSD-istii anti-Iliescu era necesar ca ei sa existe. Si au existat. Urmare a unor transformari din anii guvernarii PSD. Nu atat in structura militantilor de la baza, cat mai ales in cea a activistilor. Ion Iliescu punea degetul pe rana la reuniunea pe Bucuresti, dezvaluind ca PSD-istii gen fata de la metereze de la sectorul 1 nu fusese promovata in nici o functie. Intr-adevar, profitand de sefia guvernului, presedintele PSD, Adrian Nastase, promovase in functii administrative oameni de-ai sai. In etapele premergatoare Congresului si la Congres, iliescistii si-au redus numarul sau si-au redus vocea.
Votand impotriva lui Ion Iliescu, participantii la Congres au votat impotriva a ceea ce ei considerau gruparea comunista si neocomunista din partid. Din nefericire pentru destinul PSD, participantii nu stiau - si nici n-aveau cum sa stie - ca in 2005 si la inceputul lui 2006, Puterea va ataca partidul, atat prin organele de ancheta, cat si prin presa slujitoare a tuturor Stapanilor succesivi, nu din perspectiva luptei impotriva comunismului, ci a luptei impotriva coruptiei. Aici insa gruparea pro-Nastase din PSD era extrem de vulnerabila. Alcatuita in mare parte din administratori, ea se imbogatise prin acte lesne de suspectat ca fiind de coruptie. In plus, alcatuita din administratori, aceasta grupare era lipsita de combativitatea tipica gruparii ilieciste. Excelenta cand PSD se gasea la Putere, gruparea pro-Nastase s-a dovedit catastrofala cand PSD a trecut in Opozitie.
Dupa autosuspendarea lui Nastase dupa deschiderea anchetelor impotriva unor lideri centrali si locali, activistii PSD au descoperit ca au nevoie de Ion Iliescu. Altfel spus, de un lider in stare sa-i apere impotriva Puterii, deoarece nu putea fi acuzat de coruptie. Mai mult, Ion Iliescu are in partid o grupare ce nu poate fi identificata cu coruptia.
Asa se explica primirea de exceptie facuta lui Ion Iliescu la Consiliul National din februarie, pelerinajul liderilor PSD pe la biroul din Atena.
E insa Ion Iliescu o solutie pentru problemele pe care le traverseaza partidul? Starea de spirit de la Congresul din aprilie 2005 n-a fost urmarea unei perceptii aprofundate a tarii reale. A fost, ca de obicei, in cazul liderilor PSD de la Centru, efectul campaniei duse de cateva ziare ale Puterii si de unele ONG-uri portocalii. S-a creat astfel, dupa metodele tipice diversiunilor postdecembriste, o atmosfera artificiala, fara nici o legatura cu atmosfera din randurile membrilor si simpatizantilor PSD. Sub Puterea acestei atmosfere, Ion Iliescu a fost repudiat pentru a se dovedi ca partidul s-a rupt de trecutul asa-zis neocomunist.
Ceva asemanator se petrece si acum. Liderii de la Centru stau sub puternica impresie creata de campania mediatica pe tema coruptiei duse de ziare si de televiziuni ale caror patroni puscariabili sunt santajati de actuala Putere cu zanganitul catuselor. De aici intoarcerea la Ion Iliescu - necorupt, autorul legendarii sintagme, sarac, dar cinstit.
Cand vor simti ca tema coruptiei s-a epuizat, Marii Papusari vor decide o intoarcere la tema Ion Iliescu - neocomunist.
Si liderii PSD se vor dezice din nou de Ion Iliescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.