Statele membre ale Uniunii Europene au respins un proiect care stabilea norme noi privind defaimarea si calomnia in presa, precum si cadrul legal al cazurilor unde se judeca cetateni din state membre diferite. Cand un austriac si un francez sunt i

Statele membre ale Uniunii Europene au respins un proiect care stabilea norme noi privind defaimarea si calomnia in presa, precum si cadrul legal al cazurilor unde se judeca cetateni din state membre diferite.

Cand un austriac si un francez sunt implicati intr-un accident rutier in Cehia, rezulta un proces cel putin interesant, potrivit actualelor reguli din Uniune.
Sintagma ""de ce sa fie simplu, cand poate sa fie complicat"" i-a urmarit din nou pe oficialii de la Bruxelles, ale caror planuri au fost iarasi date peste cap de statele membre. Asa cum, spre exemplu, nici ideile pentru buget nu si-au gasit sustinere printre toate tarile UE, nici stabilirea unor reguli europene care sa reglementeze disputele de la frontiera dintre cetatenii sau firmele din doua state membre nu au fost agreate de unii reprezentanti ai statelor UE. Propunerea Bruxellesului viza crearea unui set de norme comune care sa stabilieasca conform carei legislatii nationale se vor instrumenta diferendele unor persoane fizice sau juridice care provin din doua state UE sau dintr-o tara care nu face parte din comunitatea europeana. Astfel, in proiectul de directiva se stipula ca eventualele dispute sau accidente de la granita vor fi judecate sau sanctionate conform legislatiei statului pe teritoriul caruia acestea se produc pentru a fi evitate cazurile in care cei implicati aleg sa se supuna legilor mai permisive, relateaza publicatia online EuObserver. Spre exemplu, persoanele din state diferite, implicate intr-un accident rutier, vor fi judecate conform legilor tarii unde a avut loc incidentul si nu dupa legislatia statului din care provin.
NU SI PENTRU PRESA. Chiar daca unii ministri ai Justitiei din cele 25 de state UE s-au declarat de acord cu aceasta parte a proiectului de directiva, propunerile privind extinderea acestei norme si pentru cazurile de calomnie si defaimare din mass-media au starnit vii dispute. Conform textului directivei, jurnalistii dintr-un stat UE pot fi condamnati pentru defaimarea si calomnierea unei persoane sau a unei companii pe baza legilor unui alt stat si chiar ale unei alte tari care nu face parte din Uniune. ""Asta ar insemna ca ziarul suedez care a publicat caricaturile cu Mohamed ar putea fi dat in judecata si condamnat conform legilor Siriei si Pakistanului, iar acest lucru este total inacceptabil, deoarece contravine libertatii de exprimare!"", a explicat ministrul austriac al Justitiei, Karin Gastinger.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.