Directiva Uniunii Europene privind stocarea datelor provenind din convorbirile telefonice si din traficul internet se va aplica si in Romania. La 21 februarie, Consiliul de ministri al Uniunii Europene a adoptat directiva privind stocarea datelor,

Directiva Uniunii Europene privind stocarea datelor provenind din convorbirile telefonice si din traficul internet se va aplica si in Romania.

La 21 februarie, Consiliul de ministri al Uniunii Europene a adoptat directiva privind stocarea datelor, conform careia furnizorii de retele si/sau servicii de comunicatii electronice vor fi obligati sa stocheze datele referitoare la traficul realizat in retelele proprii pe o perioada care variaza de la sase la 24 de luni.
Operatorii trebuie sa pastreze date cum ar fi expeditorul, destinatarul, ora unei comunicatii, durata sau locul de unde a fost initiata. Continutul convorbirilor sau al mesajelor nu intra sub incidenta prevederii europene.
Aceasta directiva urmeaza sa fie aplicata si in Romania, motiv pentru care la sediul Ministerului Comunicatiilor a avut loc o reuniune cu operatorii si asociatiile din domeniul telecomunicatiilor (telefonie fixa si mobila, ISP si CATV).
ARMONIZAREA BIG BROTHER. Directiva propune armonizarea prevederilor statelor membre in ceea ce priveste obligatiile furnizorilor de servicii de comunicatii electronice sau a retelelor de comunicatii relative la utilizarea informatiilor cu caracter personal care sunt generate sau procesate de acestia, astfel incat sa se asigure ca datele sunt disponibile pentru investigatii, procese in caz de infractiuni sau urmarire, asa cum prevede legislatia fiecarui stat membru.
In cadrul acestei intalniri s-au analizat problemele ridicate de viitoarea transpunere a acestei directive in legislatia romaneasca si eventualele solutii de protejare a pietei de comunicatii. S-a luat in calcul si posibilitatea solicitarii unei perioade de tranzitie pentru transpunerea acestei directive, urmand sa se faca un studiu de impact de catre operatori si asociatiile din domeniu, studiu in urma caruia se va decide daca perioada de tranzitie este necesara.

PROTESTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.