Se intampla si asa ceva: copilul tau isi gaseste un amic de joaca de care devine dependent. Asta n-ar fi o problema; insa, in momentul in care sunt impreuna, cei doi fac prostii, se poarta urat, devin obraznici. Odorul tau - pe care-l stii
Se intampla si asa ceva: copilul tau isi gaseste un amic de joaca de care devine dependent. Asta n-ar fi o problema; insa, in momentul in care sunt impreuna, cei doi fac prostii, se poarta urat, devin obraznici.

Odorul tau - pe care-l stii linistit si bine crescut, in mod normal - ""face gasca"" cu prietenul sau si imprumuta din trasaturile negative ale acestuia. ""Copilul meu de 5 ani si jumatate s-a imprietenit cu un baiat. Cand sunt impreuna, ii exclud cu totul pe ceilalti copii din preajma lor. Devin putin cam agresivi in raport cu ceilalti, exclusivisti chiar si, mai ales, obraznici"", se plange o mamica, adaugand: ""De curand, educatoarea le-a interzis sa se mai joace in doi. In acest context isi revine si are un comportament normal"".
Uneori, copiii au tendinta de a se atasa de persoane cu firi total diferite fata de a lor. Un copil bine crescut poate deveni fascinat de un altul obraznic sau rautacios. Este si cazul prezentat mai sus. ""Cand sunt impreuna, cei doi pur si simplu isi scot in evidenta ce are mai rau fiecare. Mai nimerit decat a interzice copilului «victima» sa se mai joace cu «baiatul obraznic» ar fi sa-l invitati la voi acasa, sa-i lasati sa se joace impreuna, sub o atenta supraveghere. Daca nu-i permiteti copilului sa-si mai petreaca timpul cu amicul sau, cu siguranta acesta isi va gasi un prieten similar, care sa-l inlocuiasca pe primul. Interdictiile ii pot chiar intarata. Daca situatia devine insa incontrolabila, indicat ar fi sa va mutati copilul in alta grupa sau clasa"", este de parere Jan Faull, specialist in educarea si cresterea copiilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.