Dupa saptamani de ""post"", ispita primului bibanel prins la copca ii cheama ca o vraja pe impatimitii pescuitului pe lacurile inghetate. Bucuria capturii e cu atat mai mare la marginea Deltei, langa Tulcea. Un taram de sticla la marginea Tulcei.

Dupa saptamani de ""post"", ispita primului bibanel prins la copca ii cheama ca o vraja pe impatimitii pescuitului pe lacurile inghetate. Bucuria capturii e cu atat mai mare la marginea Deltei, langa Tulcea.

Un taram de sticla la marginea Tulcei. Cu masina iti trebuie 10 minute ca sa ajungi la Lacul Somova. Acum este banchiza, iar uriasul sloi are mai bine de 30 de centimetri grosime. Zeci de pescari din oras se duc acolo in fiecare duminica, nerabdatori la primul peste pe anul asta.
CURAJ. La prima privire sunt toti la fel: imbracati cu haine groase, unelte de spart gheata si, undeva in buzunar, un incalzitor de prune. Nu se simt lezati ca ar putea fi numiti ""pescari de duminica"". Plecati cu noaptea in cap din oras, trecuti prin periptiile cu masini care nu vor sa porneasca, au coborat pe malul noroios al lacului. Copcile cele mai bune se fac cu toporul, zic pescarii, contrazicand manualele pescaresti.
PLECAREA. Pe la orele dupa-amiezii, invinsi de ghinion sau imbatati de numarul mare de pesti prinsi in undite, iau calea orasului. Pentru ca autoritatile vor sa desfiinteze concesiunile, ca sa dea pestele gratis asociatiilor, pescarii profesionisti aflati sub contract cu concesionarii nu pot sa profeseze. Sunt doua luni incheiate de cand traditia aruncarii navodului pe sub gheata nu a mai putut fi aplicata. Pescarii au protestat pe langa autoritati ca nu mai au ce sa manance si ca vor ca acest conflict sa se incheie cat mai repede si sa poata reintra pe balta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.