Acum multi ani, la scoala din Ieud, invatatoarea din clasa a IV-a i-a intrebat pe elevi ce meserie vor sa-si aleaga atunci cand vor creste. ""Ioana, tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?"". ""Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac... mama!"".

Acum multi ani, la scoala din Ieud, invatatoarea din clasa a IV-a i-a intrebat pe elevi ce meserie vor sa-si aleaga atunci cand vor creste. ""Ioana, tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?"". ""Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac... mama!"".

Vremea a trecut, Ioana s-a facut fata buna de maritat si s-a maritat. Acum 24 de ani a facut si primul ei fecior, indeplinindu-si visul din copilarie. Mai apoi a venit al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea copil. ""Ioana, mai faci copii?"". ""Cum o vrea Domnul!"". Domnul i l-a dat la scurt timp si pe al saselea copil. Si pe al saptelea si pe al optulea. ""Ce faci, mai Ioano, cu atatia copii?"".""Ce sa fac, daca imi vin?"". Al noualea, al zecelea. Umpluse femeia casa de odrasle cand l-a adus pe lume si pe al unsprezecelea baiat. In cele din urma, la 40 de ani a ajuns la scorul de 12 (doisprezece) copii. Sunteti uimiti? Nu demult erau familii in Ieud si cu saptesprezece copii.
Satul din judetul Maramures era pe vremea comunistilor a doua comuna din Romania la numarul de nasteri. Acum, mai bine de un sfert din populatie are sub optsprezece ani, depasind aproape de doua ori media pe tara la numarul de copii. Un fenomen cu atat mai greu de explicat cu cat satele din vecinatate imbatranesc si se pustiesc pe zi ce trece.
Unii localnici isi amintesc ca pe vremea lui Ceausescu ajunsese Ieudul sa aiba acelasi numar de nasteri ca si in Sighet, desi acum orasul maramuresean are de zece ori mai multi locuitori decat comuna.
STEFURCA-CU-BENZINA-N-CARCA. De ce fac atatia feciori si fecioare locuitorii Ieudului maramuresean? ""Pai au vreme a sedea si a face copii. Nu prea avem pensie, dar din astia avem cata-i lume"", zice un batranel in opinci, gasindu-si de lucru la un sant de pe marginea ulitei. Si intr-adevar, copii sunt cat cuprinzi cu ochii. Ia uite un grup de zece copii! Vin spre noi. Ni la ala, are schiuri in picioare si se tine de o caruta sa fie tractat pe drumul neinclinat. Sa vezi ce impinge din betele de la schiuri pana sa se prinda epuizat de oiste. Il cheama Stefan, are noua ani, schiurile i le-a adus taica-su din Italia. Uite-o si pe Corina, mititica, cum se prelinge pe langa gard cu doua pungute in mana, sa nu i le vada ceilalti copii. ""Ce ai acolo?"".""Cipsuri"". Ce haioasa e Maria cu fesul acela caraghios pe capsor, cu un mot lung cat e ea de mica. Altul ii ridica motul nazdravan sa ii vedem marimea impresionanta. Sa ea clipeste nevinovat si nu intelege la cei sapte anisori de ce se hlizesc toti pustanii de ea. Io-te-i si pe Mitrache, Kilometru, Marinca-Sapa-cu-Giurinca, Onciu-Conciu, Busca-Halusca-Trage-cu-Pusca, Andi-Bandi si Stefurca-cu-Benzina-n-Carca. Na, poftim!, ca au umplut copiii satul Ieud, nu mai incap pe ulite si au ajus si in barul comunal. Ia uite-l pe ala: cat e el de mic sta pe unul din scaune, nu-i ajung picioarele la podea si joaca cu batranii carti. ""66-pariere"". Azvarle hotarat cartile pe mijlocul musamalei cu floricele si-i zapaceste din bataie pe comesenii nebarbieriti. ""F...-te-ar iepurii, drace!"". Langa pusti, un mos de 80 de ani cu un singur dinte in gura, si acela de argint, ce-i straluceste in gura ca incisivii fetei din reclama de la pasta de dinti, ne invita in soapta, sa nu auda baiatul: ""Merem la Sighet sa f...si noi ceva?"". Stie mosul ca am venit pentru altceva la el in sat. Sa scriem despre ""productia asta de copchii"".

PARTIEEE! Stefan demonstreaza ca schiurile lui aluneca mai bine decat sania calului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.