Valentin Stan prezinta luarile de pozitie critice ale presedintelui Basescu, referitoare la PNL, partid considerat a fi ""departe de realitate"", in conditiile in care, in aceleasi luari de pozitie, presedintele dovedeste o ignoranta crasa, cu privir
Valentin Stan prezinta luarile de pozitie critice ale presedintelui Basescu, referitoare la PNL, partid considerat a fi ""departe de realitate"", in conditiile in care, in aceleasi luari de pozitie, presedintele dovedeste o ignoranta crasa, cu privire la prevederile tratatului de aderare a Romaniei la UE...

Prinsa in vartejul luptei ""anticoruptie"", cu parfum expirat de Savonarola, diluat in formolul Botos-Morar, societatea romaneasca se cruceste, zgaita, in ecranul mat al televizoarelor, de unde se aude, din ce in ce mai des, un anume ras inconfundabil, cu pedigriu prezidential, care distribuie sentinte sau certificate de buna purtare, dupa caz, intregului popor roman. Fie ca sunt procurori sau judecatori, militari sau ziaristi, profesori sau biciclisti, politisti sau teroristi, toti isi iau ""tainul"" de sudalmi sau pupaturi pe crestet, de la cel autointitulat ""presedintele jucator"", specialist in cadrilurile grotesti si agramate ale ""politicii de centura"", unde ii place sa-si ""exileze"" opozantii.
Sigur, termenul ""Realitate"" nu se refera la un anume post de televiziune care il are drag pe presedinte, asa cum, slava Domnului, il are in constiinta adulatoare (a se citi ""slugarnic"" de ""obiectiva"") un intreg segment din presa noastra ""independenta"", de toate culorile si parfumurile. Termenul ""Realitate"" se refera pur si simplu la realitate, adica la ""totalitatea lucrurilor reale"", dupa cum defineste termenul dictionarul Merriam-Webster. Caci, oricat vi s-ar parea de extravagant sau legitim, presedintele nostru da si certificate de ""realitate"", nu numai de buna purtare!
CARE REALITATE? Intr-una din incursiunile sale, din ce in ce mai dese, la prima televiziune a neamului, aceea cat se poate de ""publica"", ale carei emisiuni informative seamana, din ce in ce mai mult, cu picturile lui David in epoca lui Salvador Dali, domnul Basescu, suparat foc pe Partidul National Liberal, l-a oferit pe acesta, fara menajamente, oprobriului public. Mai precis, a ""decretat"", la 26 februarie 2006, fara a nominaliza explicit partidul, conform comunicatului oficial, de pe site-ul Presedintiei, ca un partid din Alianta D.A., care considera ca atributiile CSAT ""trebuie mutate in alta parte"" decat la Presedintie, este ""departe de realitatea imediata"". Tinand cont ca in Alianta D.A. sunt doar doua partide, din care unul este neprihanit ca o fecioara (evident, Partidul Democrat), ramane ""departe de realitate"" doar PNL, saracua€™! Asa-i trebuie, daca nu se adapa de la ""realitatea"" prezidentiala!
In aceeasi celebra emisiune, moderata de Iosif Boda, dupa tipicul fara egal al ""impartialitatii"" politice, marca TVR, presedintele s-a lansat intr-o tirada ""docta"", cu privire la elementele care pot amana aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, adica asa-numitele clauze de salvgardare. Interpelat de Boda cu privire la posibilitatea ca anumite performante economice mai slabe ale Romaniei sa devina ""o piedica"" in calea aderarii la UE, Basescu a replicat atotstiutor:
""Domnule Boda, problematica legata de macroeconomia Romaniei nu intra in clauzele de salvgardare. Deci, noi avem, acum, cu stegulete rosii, elemente care pot pune in miscare clauza de salvgardare: justitia si afacerile interne. In rest, nu avem in acord declansarea clauzei de salvgardare pe o situatie macroeconomica, ce nu este perfecta"".
Adica, presedintele tuturor romanilor ii informa pe acestia ca pot sta linistiti, caci clauza de salvgardare sau de amanare nu poate fi activata decat in domeniul justitiei si afacerilor interne. Si ca acea clauza de amanare nu are nimic de a face cu domeniile economice ale indeplinirii criteriilor de aderare, asa cum s-a stabilit in ""acord"", adica in tratatul de aderare! Demn emul al presedintelui, bataios si plin de ""har"", liderul PD, Emil Boc, profesor universitar, din cate inteleg, la Universitatea din Cluj si jurist, din cate aud, a sarit imediat in sprijinul mentorului sau spiritual (sau intelectual, cum doriti) facand cateva precizari bine plasate la televiziunea (care credeti?) Realitatea TV, la 26 februarie, ora 18:41, conform Rador:
""(...) Pe umerii ministrilor PD apasa greutatea procesului de integrare. Ca vorbim aici de Vasile Blaga, de Monica Macovei, de Sulfina Barbu, de Anca Boagiu, clauza de salvgardare se poate activa numai pe cele doua componente: justitie sau frontiere, deci la Vasile Blaga sau la Monica Macovei."" Adica, din nou, apare ca, iata, clauza de salvgardare este exclusiv alocata domeniului justitiei si afacerilor interne, ca domenii consemnate in tratatul de aderare sub incidenta posibilitatii de amanare a aderarii Romaniei la UE!
PRESEDINTI SI UNIVERSITARI! De altfel, aceasta teorie era intarita si de alte luari de pozitie ale presedintelui. Astfel, la 25 octombrie 2005, cu prilejul aparitiei raportului cuprinzator de monitorizare al Comisiei Europene, domnul Basescu preciza, conform comunicatului oficial:
""(...) Din 11 steaguri rosii, cate au fost pe criteriile de aplicare a clauzei de salvgardare, in prezent au ramas doar doua"". Adica justitia la Macovei si frontierele la Blaga. Asadar fusesera doar 11 domenii, sub incidenta clauzei de salvgardare si, acum, mai erau doar doua, cele mentionate! Deh, ce ar fi de spus cu privire la aplicarea la ""realitate"" a cuplului ""neorealist"" Basescu-Boc? Pai, ar cam fi oarece!
Mai intai, cele 11 steaguri rosii de care vorbea Basescu, indicandu-le ca subdomenii exclusive de activare a clauzei de salvgardare, erau, in baza tratatului de aderare a Romaniei la UE, semnat in aprilie 2005 de Romania, doar acele solicitari ale UE, pe subdomeniile mentionate in anexa IX, 1, 2, a tratatului, din cadrul capitolelor de negociere 6 si 24 (justitie si afaceri interne si competitie). Aceste subdomenii erau sub incidenta activarii clauzei de salvgardare prin vot de majoritate calificata in Consiliul UE, in caz de ""deficiente majore"", in indeplinirea acquis-ului comunitar. Din aceste 11 subdomenii, se poate spune ca au mai ramas, potrivit raportului Comisiei Europene, deficiente serioase in lupta impotriva coruptiei si in securizarea frontierelor, adica cele doua segmente alocate ministrilor Macovei si Blaga, de care vorbesc Basescu-Boc!
Numai ca ceea ce nu stiu Basescu-Boc este faptul ca, in baza tratatului de aderare, in ambele sale formule, act de accedere si protocol de accedere, conform articolului 39, paragraful 1, toate domeniile ce au constituit subiect de negociere (au fost 31) sunt sub incidenta activarii clauzei de salvgardare, prin decizie de unanimitate in Consiliu, daca se constata un ""risc serios ca cele doua state (Romania si Bulgaria - nota mea) sa fie, in mod evident, nepregatite sa indeplineasca criteriile calitatii de membru, la momentul aderarii, in 1 ianuarie 2007, intr-un numar de domenii importante"". Tratatul nu precizeaza ce este acela ""domeniu important"". Iar cartonase rosii sunt identificate de raportul Comisiei in mult mai multe domenii decat cele doua invocate de Basescu-Boc.
Oli Rehn, comisarul pentru extindere al UE, vorbea, la prezentarea raportului Comisiei, in Parlamentul european, la 25 octombrie 2005, despre nu mai putin de 10% din domeniile acquis-ului comunitar, unde Romania- Bulgaria au primit stegulete rosii! Raportul Comisiei pe Romania preciza, chiar in primele pagini, stegulete rosii la structurile si mecanismele de participare la fondurile structurale europene, adica o chestiune care atinge mai toate domeniile; controlul poluarii industriale, care atinge industria si alte domenii economice; nivelul de siguranta alimentara, care viza, de asemenea, o multitudine de domenii, altele decat justitia si frontierele.
Ei bine, toate aceste domenii cumulate, altele decat justitia si afacerile interne, daca mentin deficiente in indeplinirea criteriilor de aderare, pot activa clauza de salvgardare, prin unanimitate, in Consiliu. La ele se adauga si domeniile care au primit cartonas galben si care sunt, dupa evaluarea lui Rehn, in cazul Bulgariei si Romaniei, cam o treime din domeniile acquis-ului comunitar! Oricare din aceste domenii se poate adauga, pentru a contura ""un numar de domenii importante"", capabile sa activeze clauza.
Sigur, acum, ca toate acestea au fost spuse si scrise, se impune urmatoarea intrebare catre domnul profesor universitar, jurist, Boc si domnul presedinte, jucator, patriot, Basescu: Domnilor, cine este ""departe de realitate""?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.